Predavanje o suzbijanju šteta od divljih svinja u zaštićenom području

Izvor i foto: Turizmoteka/NP Krka

U srijedu, 26. travnja 2023. u 11 sati u konferencijskoj dvorani Eko kampusa „Krka“ u Puljanima prof. dr. sc. Krešimir Krapinec sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će predavanje „Divlje svinje i kako spriječiti štete na poljoprivrednim kulturama“. Kroz ilustrativnu prezentaciju, lokalni stanovnici upoznat će se s načinima zaštite poljoprivrednih površina od divljih svinja i suzbijanja šteta koje nanose poljoprivrednim kulturama.

Sudionicima predavanja koji imaju nekretnine unutar Parka bit će uručeni repelenti. Repelent je sredstvo koje svojim karakterističnim, neugodnim mirisom odbija divlje svinje od branjenih površina: usjeva, oranica, voćnjaka, vinograda i ostalih poljoprivrednih i obradivih površina. Repelent ne ubija divlje svinje niti im šteti, već ih svojim mirisom tjera s branjenog područja. Postupak ispravne i učinkovite uporabe repelenta detaljno će biti objašnjen na predavanju.

Divlja svinja (Sus scrofa L.) najraširenija je i najbrojnija vrsta krupne divljači u Hrvatskoj. Sposobnost prilagodbe različitim staništima, široka lepeza hrane kojom se hrani, reproduktivna moć i način života omogućili su joj da, unatoč drastičnim promjenama koje čovjek konstantno izaziva u staništima, ne samo opstane, već i da se raširi na nova područja. Divlja svinja obitava i na prostoru nacionalnog parka, pa se za obranu poljoprivrednih površina u njemu ne smiju koristiti agresivne metode. Međutim, kako bi se umanjile ili u potpunosti spriječile štete od divljih svinja na poljoprivrednim kulturama, postoje prihvatljive metode, poput uporabe repelenata.