Posvoji maslinu iz Dalmacije: unikatan božični poklon za eko goste

Izvor i foto: Turizmoteka/Udruga „Eko selo Vrsine“

Održivi turizam i obzirnost prema okolišu iznimno je bitna, možda čak i najbitnija tema trenutka u kojem živimo. Stoga unikatnost, inovativnost i održivost postaju glavni elementi modernog darivanja.
Sukladno trendovima održivog darivanja, Udruga „Eko selo Vrsine“ pokrenula je projekt »Posvoji maslinu iz Dalmacije«. U sklopu projekta uspostavljena je suradnja s lokalnim maslinarom i više puta nagrađenim šampionom OPG-Šalov-Gustirna, kako bi se na inovativan način promoviralo manje poznato ruralno područje i razvijalo održivi turizam.
Na svaku posvojenu maslinu u stoljetnom masliniku, stavit će se drvena pločica s imenom posvojitelja, koji će jednom godišnje zaprimiti pošiljku vrhunskog maslinovog ulja direktno na kućni prag. Posvojitelj također može posjetiti svoje stablo kad god zaželi i uz to istraži Marinsko zaleđe.
»S ovim projektom želimo na malo drugačiji način promovirati lokalno maslinarstvo u Marinskoj Zagori – destinaciji inače poznatoj kao tradicionalno područje maslinarstva Dalmacije te potaknuti ekološki osviješten segment gostiju na posjet destinaciji. Posvajanje masline može zaista biti unikatan i emocionalan poklon za „eco-friendly osobe koje imaju sve“. kaže Nastja Logar, voditeljica projekta.

Projekt »Posvoji maslinu iz Dalmacije“ obuhvaća hvalevrijednu suradnju između lokalnog OPG-a i organizacije civilnog društva koja se brine o održivom ruralnom razvoju Marinskog zaleđa. Stoga služi kao primjer dobre prakse uspostavljanja suradnje između privatnog i nevladinog sektora u svrhu razvoja i promocije održivog turizma. Podržan je od strane HEP-a u sklopu programa donacija Svijetlo na zajedničkom putu 2021.
Više informacija: https://ecovillage-vrsine.com/