Održana velika akcija čišćenja mora i podmorja ACI marine Split

Izvor i foto: Turizmoteka/ACI

 Ovog je vikenda održana velika akcija čišćenja ACI marine Split, čime je nastavljen niz aktivnosti koje ACI d.d. provodi u sklopu svoje misije očuvanja čistoće mora i priobalja. U ovoj, po mnogočemu posebnoj akciji čišćenja, snage su udružili ronioci udruge Oceanus, djelatnici ACI marine Split, ali i studenti Umjetničke akademije u Splitu. Pritom je more i podmorje splitske ACI marine rasterećeno značajnih količina otpada, koji će studenti Umjetničke akademije reciklirati i potom od njega stvarati umjetnička djela, kako bi budućim generacijama ostavili simboličan podsjetnik na važnost brige o moru i okolišu.

ACI kao najveći lanac marina na Mediteranu jednom od svojih najvažnijih vrijednosti, ali i dužnosti smatra upravo brigu prema moru i okolišu. Pritom je ključno da baš Split, kao jednog od najljepših bisera Jadrana, krasi i marina koja predstavlja ogledni primjer odgovornosti prema čistoći mora i podmorja. „Ovakve su akcije važne jer podižu svijest o nužnosti očuvanja okoliša. ACI s velikim zadovoljstvom podržava sve napore koji doprinose razvijanju svijesti gostiju i domaćeg stanovništva o održivom razvoju te smanjenju i zaustavljanju zagađenja okoliša. Naši djelatnici diljem obale izuzetno su predani održavanju čistoće našeg mora i podmorja, a to posebno vrijedi za ACI marinu Split kao jednu od najfrekventnijih marina na Jadranu. Zaista smo blagoslovljeni prirodnim bogatstvima kao rijetko koja zemlja u svijetu, stoga je naša primarna dužnost to bogatstvo ostaviti čistim i nezagađenim u nasljeđe budućim naraštajima“, rekao je direktor ACI marine Split, Edo Karuza.

Akcija čišćenja ACI marine Split još je jedna u nizu aktivnosti koje ACI provodi u suradnji s lokalnim institucijama, a sve kako bi se dodatno unaprijedila čistoća jadranskog podmorja te osvijestila važnost odgovornoga gospodarenja Jadranskim morem i priobaljem. Zahvaljujući vrijednim roniocima, suradnicima udruge Oceanus i djelatnicima ACI marine Split uspješno je očišćen veliki dio podmorja na području splitske marine, što je itekako važno za cjelokupan ekosustav Jadranskog mora. Pritom su važan doprinos dali i djelatnici Instituta za oceanografiju i ribarstvo, koji su sortirali i vagali prikupljeni otpad. Budući da je akcija provedena vrlo uspješno unatoč teškim vremenskim uvjetima, iznimno je važna poruka koja će iz ove akcije proizaći kao trajan i simboličan podsjetnik na važnost odgovornosti i brige prema okolišu.

„Uzimajući u obzir sve veću važnost nautičkog turizma, ove smo godine odlučili plažu zamijeniti marinom, i to ACI marinom Split. Najveći doprinos akciji dali su ronioci iz udruge Oceanus i klubova PIK Mornar, REK Hvidra, ERK Periska Ploče i Šrek Delta 5. Unatoč kiši, akcija je bila uspješna te smo uklonili značajne količine otpada. Važnost projekta prepoznali su Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, ACI marina Split, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split kojima još jednom zahvaljujemo“, poručila je predsjednica udruge Oceanus, Kristina Odžak