Objavljeni vodiči za smanjenje otpada od hrane

Izvor i foto: Turizmoteka/Ministarstvo poljoprivrede

U Europskoj uniji godišnje nastaje oko 88 milijuna tona otpada od hrane, dok okvirna procjena na temelju raspoloživih podataka pokazuje da u Hrvatskoj godišnje nastaje 399.611 tona otpada od hrane, odnosno 97 kilograma po stanovniku. Otpad od hrane nastaje iz različitih razloga u cijelom lancu opskrbe hranom, od primarne proizvodnje, prerade i proizvodnje, distribucije, skladištenja i prodaje, ugostiteljskih objekata i institucionalnih kuhinja do kućanstava.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je sektorske vodiče za sprječavanje odnosno smanjenje nastajanja otpada od hrane za maloprodajni i ugostiteljski sektor, a do kraja godine planira se i objava takvih vodiča za primarnu proizvodnju te preradu i proizvodnju hrane.

"Prema hijerarhiji gospodarenja otpadom od hrane, prednost se daje upravo sprječavanju nastajanja otpada od hrane, a to znači učinkovitu proizvodnju, preradu, skladištenje, prodaju i ostalu distribuciju hrane uz minimalno stvaranje viškova. S obzirom na specifičnosti te različite razloge gubitaka hrane i nastajanja otpada od hrane, svaka faza od proizvodnje, prerade i distribucije do konzumacije hrane zahtijeva različite pristupe u prepoznavanju uzroka i načina rješavanja problema prekomjernog bacanja hrane", istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Vodič za smanjenje otpada od hrane u trgovinama odnosi se na maloprodajni sektor i pomoći će trgovcima i ostalima uključenima u distribuciju i maloprodaju u razumijevanju razloga nastanka otpada od hrane u trgovinama te ponuditi rješenja za unaprjeđenje poslovanja i smanjenje količine otpada od hrane, što će smanjiti troškove i pozitivno utjecati na okoliš.

Vodič za smanjenje otpada od hrane u ugostiteljstvu i institucionalnim kuhinjama namijenjen je restoranima, hotelima, kantinama u ugostiteljskom sektoru te institucionalnim kuhinjama u objektima javne prehrane (u bolnicama, školama, vrtićima, fakultetima i dr.) koji također pripremaju i poslužuju hranu.