Ninska šokolijada

Izvor i foto: TZG Nin

Turistička zajednica grada Nina, poziva sve zainteresirane čuvare baštine da se prijave do 15. 01. 2020. za sudjelovanje na jedinstvenoj međunarodnoj gastronomskoj i etno manifestaciji Ninskoj šokolijadi. Ovim pozivom započela je 18. po redu manifestacija koja ove godine slavi svoju punoljetnost.

Zainteresirani se mogu prijaviti na 264 280 i 265 247 ili osobno u Turističkoj zajednici Grada Nina zbog dogovora oko nabavke mesa za izradu natjecateljskog proizvoda. Vještina pravljenja šokola je po svojoj osobnosti nematerijalna kulturna baština. Kako te kvalitetne i rijetke delicije ima jako malo stoga je još uvijek potrebno učiniti puno truda oko toga da se ova tradicija dalje nastavi.

Manifestacija Ninska šokolijada, već godinama upoznaje posjetitelje sa pričom o šokolu za čiju su pripremu vrlo važni kvalitetno svinjsko meso, ninska sol i začini te pomno čuvani recept. Svaka pojedina obitelj ima svoj tradicijski recept što čini svaki pojedini šokol u nijansama različit od ostalih. Osnova za izradu je svinjska vratina koja se najprije stavlja više dana u morsku sol, zatim se “toča” u kuhanom crnom vinu i začini se raznim mirodijama, te se potom prepušta djelovanju dima i onda sušenju na vjetru buri.
Ovogodišnja Fešta od šokola odnosno završetak Ninske šokolijade održati će se 19. 07. uz proglašenje najboljeg šokolara ili šokolarice godine te uz bogatu gastronomsku i etno ponudu.