NEBESKE KRIJESNICE NAD LASTOVOM

Izvor i foto: Turizmoteka/TZO Lastovo

Meteorski roj Perzeida, kod nas poznat i pod nazivom suze sv. Lovre, ovih se nekoliko dana može organizirano ili u vlastitoj režiji promatrati sa svih svjetlosno nezagađenih lokacija kojih se uspijete dokopati, a vrhunac u noći s 12. na 13. kolovoza, kada se očekuje oko 100 meteora na sat, promatra se u organizaciji Turističke zajednice Općine Lastovo i s lastovskog helidroma od 22 h. Promatranje ćemo ponoviti i iduće noći, s 13. na 14. kolovoza, uz stručno vodstvo Borisa Štromara iz Astronomskog društva Beskraj, tako da svatko tko se zatekao na otoku može uživati u stvarno izvanrednim ovogodišnjim uvjetima za promatranje nebeskog spektakla.

Zvijezde padalice, svitci, proletuše, nebeske krijesnice ili feralići, kako su se u starohrvatskoj astrognoziji nazivali meteori, dijelovi su nebeskih tijela koji izgarajući u Zemljinoj atmosferi ostavljaju svjetleći trag. Perzeidi su periodički roj s putanje kometa Swift-Tuttle, a mogu se promatrati od kraja srpnja do druge trećine kolovoza, s maksimalnom frekvencijom ovih dana. Izvanredne uvjete za gledanje možemo zahvaliti tome što Mjesec ide prema mlađaku i izlazi tek iza 2:30 ujutro, tako da neće smetati – na potpuno tamnom nebu lako ćete uočiti svjetlosnu igru, a nije vam potrebna nikakva posebna oprema, ni teleskopi niti dvogledi, samo se dobro obučeni opružite na neku prostirku ili ležaljku ili vreću za spavanje i - uživajte.

Najviše ćete meteora izbrojati ako ne gledate izravno u njihov radijant u zviježđu Perzeja po kojem su dobili ime, a ključno je da se maknete od izvora svjetlosnog zagađenja i pričekate pola sata da vam se oči prilagode na mrak.
Lastovo uz pomoć Hrvatskog astronomskog saveza priprema kandidaturu za proglašenje Međunarodnim parkom tamnog neba upravo zato što je tamo, osim što ga prirodni položaj čini za to iznimno pogodnim, već prije više od desetljeća rasvjeta prilagođena u ekološku pa ne ometa promatranje i fotografiranje neba čak ni iz naseljenih dijelova otoka.

U posljednje tri godine intenzivirane su astronomske aktivnosti pa je tako na predavanjima, organiziranim promatranjima, radionicama i tečajevima gostovalo više desetaka stručnjaka, a sudjelovalo sada već gotovo 4000 ljudi od kojih su mnogi po prvi puta pogledali kroz teleskop, prvi puta vidjeli Mliječnu stazu, Andromedu, Satrunove prstene, Jupiterove mjesece, Sunčeve baklje ili Mjesečeve kratere, mogli naučiti o temperaturama zvijezda, njihovim konstelacijama i gibanjima, povijesti znanosti o Svemiru i mitovima koje su razne civilizacije utkale u vlastite interpretacije veličanstvenog neba iznad nas.

Besplatne vođene ture s teleskopom svakih nekoliko dana organizira Turistička zajednica Općine Lastovo, a ostale aktivnosti povremeno i u suradnji s Parkom prirode Lastovsko otočje.
Kao dio tih aktivnosti, od ove nedjelje na Lastovu gostuje Boris Štromar, tajnik AD Beskraj, astrofotograf i dopredsjednik udruge za zaštitu noćnog neba „Naše nebo“ te član Radne skupine koja je nedavno usvojila Pravilnik temeljem Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Iako je to onečišćenje, od svih onih koje kao vrsta generiramo, najlakše rješivo, prepoznavanje razmjera problema i utjecaja na prirodu, ali i na ljudsko zdravlje, još je u začecima i u većem će dijelu Hrvatske biti potrebne godine da se regulira.

Lastovo je pak imalo i sreće i pameti da prilagodi rasvjetu i prije Zakona pa će Štromar na tom primjeru govoriti i o svjetlosnom onečišćenju i mogućnostima astroturizma, ali i svojoj užoj specijalnosti – astrofotografiji. Od nedjelje kada će nam se pridružiti na helidromu u drugoj večeri promatranja Perzeida, moći ćete kroz cijeli tjedan dobiti informacije i savjete o tome kako i čime kvalitetno fotografirati nebo, a ima li zainteresiranih za ozbiljniji tečaj, prijavite se na info@tz-lastovo.hr. Za precizne termine izlaganja i tečajeva idući tjedan molimo da pratite plakate i Facebook stranicu Visit Lastovo.

Važna napomena svima koji dolaze na promatranja na helidrom tijekom ove dvije noći jest da neće moći parkirati na samom platou kako je uobičajeno kada se nalazimo gore s teleskopima, već molimo goste da aute ostave niže uz cestu ili na makadamskom odvojku jer će se na helidromu tih noći gore – ležati. Također, da bismo svi mogli uživati u prizoru, molim da fotografirate, snimate i svijetlite mobitelima ili svjetiljkama samo kada je nužno i kada se tako se dogovorimo, jer očima treba vremena da se priviknu na mrak. Goste festivala Lastovo – otok glazbe, odluče li nam se pridružiti kasnije tijekom noći, molimo da obzirno prilaze helidromu i ne osvjetljavaju promatrače. Provedimo vikend zajedno…