Nacionalni parkovi još bez posjetitelja

Izvor i foto: HRT

Autor: Anamarija Škorić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Nacionalni parkovi ostat će zatvoreni do 11. svibnja. No, i kada se otvore, sezonu poput prošlogodišnje, s 4 milijuna i 800 tisuća gostiju - ne mogu očekivati, jer većinom ovise o stranim turistima. Provjerili smo kakvo je stanje u nacionalnim parkovima Krka i Kornati.

U Murterskome moru, glavnom plovnom putu prema Kornatima, brodova nema.
A nema ni publike za pjesmu ptičjeg zbora s Lozovca, na "vratima" Krke!

- Prvi put od proglašenja Nacionalnog parka bili smo prisiljeni zatvoriti park za posjetitelje, kazala je ravnateljica JU NP "Krka" Nella Slavica.

- Ovisimo kompletno o nautičkom sektoru i prije mjesec dana sve su najave apsolutno stale. Znači od čartera vlasnika plovila sve je naprosto stalo, rekao je ravnatelj JU NP "Kornati" Šime Ježina.

A stao je tako i pokretač lokalnog poduzetništva. Ovaj restoran, specijaliziran za grupe koje posjećuju Skardinski buk, mjesecima zjapi prazan, bez gostiju.

- Otprilike smo sada negdje na 100tinjak otkazivanja doduše jesu većina azijski gosti, što je bilo i za očekivati međutim sad su se pojavila i otkazivanja i kruzera, naglasio je ugostitelj Davor Gulin.

Otkazani su i natječaji za zapošljavanje sezonskih radnika u parkovima, njih čak 700 za 19 ustanova. Brojevi govore sve.

Iz odgovora Ministarstva zaštite okoliša i energetike: "U ožujku 2019. u nacionalnim parkovima i parkovima prirode zabilježeno je 70 000 posjetitelja, a ove godine 8 500 što je pad za 88 %."

No i kada se parkovi otvore, rezultati neće biti bolji, ako se ne otvore i granice.

- 86% naših posjetitelja su strani državljani, kazala je Slavica.

Zeleno svjetlo za turiste iz inozemstva čekaju i iznajmljivači na područjima uz Krku. Obitelji Paić iz Skradina nada se barem povratku stalnih gostiju.

- Sad već pomalo daju najave da bi došli, prate situaciju da će se javit do daljnjega i rekla sam samo vi dođite ionako nećemo bit prebukirani, dodala je vlasnica kampa Miranda Paić.

Na kakvu-takvu sezonu računaju u nacionalnom parku Kornati.

- Manji brodovi perosnalizirani izleti individualni to da, ali veliki grupni izleti to je sigurno nešto što će se trebati potpuno nanovo osmisliti, naglasio je Ježina.

A sigurno je i to, da prizore poput ovih prošlogodišnjih gužvi na sidrištima kornatskoga arhipelaga i uz kršku ljepoticu Krku, ove godine nećemo gledati.