Manifestacija “Noć tvrđava” na Stari grad Dubovac donosi atraktivan i zanimljiv program na temu “Svjetlost – od davnina do danas”

Izvor i foto: Turizmoteka7TZG Karlovac

U petak, 29. travnja, Stari grad zasjat će posebnim bojama Svjetlosne predstave „Fortitude“ s početkom u 21 sat popraćene zvučnom kulisom. Posjetitelji će s humka ispred Starog grada moći uživati u nesvakidašnjoj igri svjetla i doživjeti Stari grad Dubovac na poseban način. Ranije, od 18 sati, posjetitelji će se moći družiti i fotografirati sa kostimiranim vitezovima i srednjovjekovnim žiteljma Starog grada koji će s njima biti i tijekom čitavog sljedećeg dana manifestacije. U subotu, 30. travnja od 10 do 18 sati program manifestacije obiluje različitim radionicama za cijelu obitelj poput kreativnih igara, radionice eksperimenata s bojama, performansa s vatrom, radionice kirigami tehnike i sl. Posebno treba istaknuti pokaznu radionicu umjetnosti sokolarstva koja je uvrštena u nematerijalnu baštinu UNESCO-a. Posjetitelji će moći vidjeti prezentaciju umjetnosti sokolarstva, naučiti nešto više o pticama, opremi za sokolarstvo, a bit će organizirani i pokazni letovi sa sokolima. Oni najhrabriji će se sa pticama moći i fotografirati. Za sve pobornike aktivnog stila života, u sklopu projekta osmišljena je i turistička tematska staza utemeljena na fortifikacijskoj baštini grada Karlovca. Obilazeći najljepše dijelove grada, iskusni karlovački turistički vodiči ispričat će priče iz bogate karlovačke povijesti.

- Rezultati ovog projekta postignuti su zahvaljujući sinergiji rada Grada, Gradskih muzeja i svih uključenih ustanova i partnera. Stari grad Dubovac dobit će novi sadržaj koji će ga učiniti još vidljivijim na turističkoj i kulturnoj karti Hrvatske. S atrakcijom Noći tvrđava Dubovac će sigurno privući dodatne turiste, izletnike i sve one koji posjećuju i ostale karlovačke atrakcije. Zahvaljujem svima koji su svojim radom dali doprinos ovom zanimljivom EU projektu, istakao je karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

Manifestacija „Noć tvrđava“ nastala je u sklopu europskog projekta Fortitude. Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik vodeći je partner, dok na projektu koji traje dvije godine sudjeluju još Grad Karlovac, Grad Banja Luka i Opština Bar. Projekt se provodi s ciljem obogaćivanja turističke ponude i poboljšavanja aktivnosti utvrđenih lokaliteta u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, sve kroz stvaranje novih sadržaja, pri čemu su tri države usko surađivale. Opći cilj ove manifestacije je ukazati da Stari grad Dubovac može biti iznimna turistička atrakcija koja posjetitelju pruža iskustvo doživljaja materijalne i nematerijalne povijesne baštine. Manifestaciji se odlučilo pridružiti više od 30 gradova iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine kako bi prikazali i osnažili svoju kulturnu baštinu.

Projekt FORTITUDE (Historic Fortresses Intensyfing Cross-Border Tourism Develpoment) započeo je 1. ožujka 2020. i trajat će do 30. lipnja 2022. godine (FORTITUDE HR-BA-ME355). Nositelj projekta je Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik s partnerima Grad Karlovac, Opština Herceg Novi, Opština Bar i Grad Banja Luka, a ukupna vrijednost iznosi 1.618.438,72 eura, od čega je 85% sufinancirano iz programa Interreg IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020.
Glavni cilj projekta je ojačati i diversificirati kulturno – turističku ponudu u prekograničnom području kao i razviti što kvalitetnije i održivije upravljanje kulturnim dobrima. Specifični cilj projekta je obogatiti turističku ponudu i poboljšati turističku atraktivnost utvrđenih lokaliteta u programskom području stvaranjem i promicanjem nove turističke ponude i proizvoda.

Web: www.nightoffortresses.org