Ližnajn: Lisianum art festival

Izvor i foto: Turizmoteka/TZO Ližnjan

Ispred Turističke zajednice Općine Ližnjan održana je tiskovna konferencija povodom LAF-a Lisianum art festivala koji su predstavili Mirjana Đurđev kreativna direktorica festivala, Načelnik Općine Ližnjan-Lisignano Marko Ravnić i direktorica Turističke zajednice Općine Ližnjan Natali Palko Zirdum.

Palko Zirdum ispred organizatora najavila je treću ediciju LAF-a koji će se održati 24.6.2022., 30.6.2022. i 6.7.2022. te je izrazila veliko zadovoljstvo zainteresiranošću posjetitelja za ovakve događaje te zahvalila Općini na pokroviteljstvu i župi sv. Martina b. na nastavku već uhodane suradnje. Zahvalila je i Mirjani Đurđev što su upravo ona i Mia Grozdanić prije četiri godine odlučile svoju ljubav prema klasičnoj glazbi prenijeti mještanima i posjetiteljima Ližnjana kroz koncerte klasične glazbe koja predstavlja ne samo renomirane izvođače već i mlade nade koje klasiku prenose u pitkoj izvedbi koja će začarati i one koji nisu poznavatelji ovog žanra glazbe.

Mirjana Đurđev predstavila je izvođače i to Miu Pečnik, jednu od najperspektivnijih hrvatskih pijanistica, što dokazuje s preko 80 osvojenih prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Sa samo 15 godina, mlada pijanistica, bilježi svoj prvi nastup sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem maestra Pavle Dešpalja, te u svojoj biografiji ima upisana već dva nastupa u Carnegie Hallu u New Yorku. Mia Pečnik predstavit će se 24.lipnja s početkom u 21 sat cjelovečernjim recitalom na kojem će izvesti djela Medtnera, Listza i Chopina.
30. lipnja nastupit će Mia Grozdanić, istaknuta harmonikašica izuzetne muzikalnosti i senzibiliteta, što dokazuje suradnjom s eminentnim hrvatskim kompozitorom Davorom Bobićem koji joj posvećuje tri djela, od kojih je ciklus Godišnja doba praizvela sa Zagrebačkim solistima 2021. godine. Na cjelovečernjem solističkom recitalu izvest će ciklus Godišnja doba, P.I. Tchaikovskog uz pratnju video sadržaja na kojem će se prikazivati krajobrazi Istre i Ližnjana. Imati ćemo čast slušati i predpremijeru Histrie, kompozitora Davora Bobića, kompozicije inspirirane ližnjanskim krajobrazom i posvećene Miji Grozdanić.

6. srpnja predstaviti će nam se HISTRIATRIA PROJECT u sastavu Hrvoje Puškarić, skladatelj i klavirist, na violini Edi Šiljak te Toni Kranjac na klarinetu. Sastav će se predstaviti autorskim skladbama Hrvoja Puškarića, koje obiluju folklornim elementima, osebujnog su stila, fantastične ekspresije i virtuoznosti. Osim autorskih skladbi, sastav će se predstaviti i poznatim skladbama klasičnog repertoara.
Marko Ravnić, Načelnik Općine Ližnjan koja je pokrovitelj manifestacije rekao je da ga raduje činjenica da pored brojnih manifestacija nazovimo ''zabavnog karaktera'', mještani i ovog ljeta imaju mogućnost uživanja u klasičnoj glazbi i to izvedbama vrhunskih akademski obrazovanih i priznatih glazbenika.

„Kada se tome doda činjenica da su idejne začetnice Lisiuanum art festivala dvije naše priznate, poznate i afirmirane glazbenice Mia Gozdanić i Mirjana Đurđev, koje su rodom iz Ližnjana i tu žive sa svojim obiteljima, tada je to onda jedan iscrtani krug u kojem same naše mještanke daju svoj trud, rad i zalaganje kako bi doprinijele oplemenjivanju i obogaćivanju sadržaja u našoj maloj lokalnoj zajednici. Siguran sam kako će ljubitelji klasične glazbe bilo naši mještani kao i brojni turisti i ove godine navedene koncerte posjetiti u velikom broju te ću iskoristiti ovu priliku da vas sve pozovem na LAF.“
Svi koncerti održati će se u crkvi sv. Martina b. u Ližnjanu s početkom u 21 sat.