Krk: Izložba MI.21 - manifestacije + nagrade + suveniri

 

Izvor i foto: TZG Krk

Iza, na prvi pogled kodiranog naziva MI.21, krije se inicijativa Turističke zajednice Grada Krka usmjerena na prezentiranje najznačajnijih gradskih manifestacija, nagrada i novoizabranih suvenira, pored ostalih pažnje vrijednih sadržaja.

Dokumentarno-izložbeni projekt MI.21 tako predstavlja svojevrsnu valorizaciju odrađenog koja posjetiteljima, ponajviše djelatnicima u turizmu, pomaže u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju grada kao atraktivne turističke destinacije koja svojim gostima, ali i lokalnom stanovništvu, nudi širok spektar događanja namijenjenih različitim generacijama i afinitetima.

Ovogodišnji postav će se, između 15. i 29. studenog, moći razgledati u krčkoj Galeriji Decumanus, a po prvi put, dijelom i u eksterijeru, točnije na Veloj placi i trgu pred Decumanusom. Kroz ciklus fotografija velikog formata, posjetiteljima će omogućiti uživanje u probranim motivima zabilježenim na najznačajnijim gradskim manifestacijama poput 497. Krčkog sajma - Lovrečeve koji je, unatoč izazovima epidemioloških mjera, iznova ponudio šarolikost sajmenih, koncertnih i radioničkih sadržaja, s fokusom na kostimirano putovanje u srednjovjekovnu i renesansnu prošlost. Ljetne priredbe, u svom 65. izdanju, još su jednom oduševile kvalitetnim dramskim, a posebice glazbenim programom koji je publiku ovog puta iznenadio glazbenim vremeplovom, s time da je predstavljanje povijesnih stilova bilo osvježeno suvremenim, pa čak i eksperimentalnim pristupom interpretaciji klasične glazbe.

Pored te dvije najdugovječnije gradske manifestacije, svakako vrijedi izdvojiti i 24. Krčka jedra, slikovitu regatu tradicijskih barki koja se svake godine na blagdan Velike Gospe odvija u akvatoriju Krčkog zaljeva, zatim 15. Dane smokava, sve popularniju gastronomsku manifestaciju u čijem je središtu ta plemenita mediteranska voćka, ali i dva sportsko-rekreacijska događanja održana u periodu pred i posezone: Krk (Family) Bike Story i Šotovento - Epic Rides Krk, koji su još jednom grad i otok Krk mapirali na biciklističku kartu Hrvatske.

Uz sve to, pored Krk Etno Festa: Pul Kaštela u organizaciji udruge Kreativni Krk, svoju premijeru je ove godine doživio i program Turističke zajednice Grada Krka pod geslom "Frankopani, koji i dalje žive kroz nas". Radi se o sedam besplatnih interpretacijskih šetnji održanih na različitim jezicima koje su zainteresiranim posjetiteljima omogućile da, na suvremen način, upoznaju i dožive našu bogatu povijest.

Kao ovogodišnje foto-kroničare gradskih zbivanja treba izdvojiti Luku Tabaka, Boruta Brozovića, Hanu Barić te Igora Gržetića, ujedno i autora postava.

U dijelu rezerviranom za prezentaciju ovogodišnjih nagrada, svoje je mjesto zaslužilo nacionalno priznanje dodijeljeno Gradu Krku kao najboljem malom gradu u najprestižnijoj kategoriji ukupne kvalitete života!

Dio izložbe predstavlja priliku upoznavanja posljednje izabrane serija suvenira označenih markicom Dar iz Krka, ali i dvojezični digitalni katalog kojem se pristupa putem poveznice: tz-krk.hr/hr/dar.

Postav ove dokumentarne izložbe dopunjen je i predstavljanjem triju vrijednih izdavačkih projekata, i to monografije Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir, Krk 1921. - 2021. čiju su fabulu urednički oblikovale: Đurđica Cvitkušić, Elena Lipovac, Gordija Marijan, Daria Papa i Ana Pasarić, zatim knjige Otok riječke države autora Alana Žica-Teklina te monografije Lepant 1571. i krčka galija: itinerari istraživanja autora Slavena Bertoše. Potonja predstavlja rezultat novih, dosad potpuno ili gotovo nepoznatih bibliotečnih, a posebice arhivskih istraživanja o sudjelovanju krčkih galijota u znamenitoj Lepantskoj bitki. S obzirom na to da je ovdje riječ o jednoj od najznačajnijih bitaka u pomorskoj povijesti svijeta, prema mišljenju autora, bilo je potrebno i s tog aspekta osvijetli kršćansku pobjedu u ratu protiv Osmanlija kojoj su i Krčani sa svojom galijom Cristo Ressussitato dali značajan doprinos.

Svemu ovome pridodajmo i jedan važan statistički podatak! Naime, u razdoblju od siječnja do listopada ove godine, na području Grada Krka, nakon prošlogodišnjeg rezultata snažno obilježenog posljedicama epidemije koronavirusa, zabilježeno je više od 1,1 milijun noćenja u komercijalnom smještaju (tj. 84 posto ostvarenja u odnosnu na rekordnu 2019., a 62 posto više u usporedbi s istim razdobljem prošle godine), što nam, pored čitave serije uspješno odrađenih događanja, ipak svjedoči u korist svojevrsnom oporavku!

Uz čestitke svima koji su na bilo koji način pridonijeli sveukupnoj turističkoj ponudi destinacije, za kraj treba istaći kako je zadaća ove dokumentarne izložbe, koja prigodno u nazivu nosi osobnu zamjenicu prvog lica množine, razvijanje potrebe za sagledavanje rezultata netom odrađenog koji bez imalo sumnje predstavljaju najbolju motivaciju za pripremu nadolazećeg turističkog ciklusa.

Izložbu MI.21 - manifestacije + nagrade + suveniri, čiju organizaciju potpisuje Turistička zajednica Grada Krka, svi zainteresirani imat će prilike razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru na 051 221 414 ili tz@tz-krk.hr.