Istra Inspirit s Kontićima uveseljavao posjetitelje Place 2 go – Međunarodnog sajma turizma

Izvor i foto: Istra Inspirit 

Jučer, 17.03.2019., u sklopu predstavljanja projekta EnjoyHeritage na četvrtom po redu Place 2 go – Međunarodnom sajmu turizma u Zagrebu, posjetitelje su animirali Kontići, vesela i razigrana bića koja brinu o šumi Kontiji, nedaleko Vrsara. Projektu čiji je cilj privlačna interpretacija prirodne i kulturne baštine, doprinijeli su izvođači Istra Inspirita u likovima „Čuvara šuma“ svojom interpretacijom, ovoga puta, prirodne baštine u maniri zabavnog storytelling kroz glumu, glazbu i ples. Projekt EnjoyHeritage je sufinanciran iz Europskog fonda u okviru programa Interreg V-A Slovenija – Hrvatska, a provodi ga Općina Vrsar s partnerima.

Kako je krajnji cilj ovakvih projekata pobuditi kod javnosti osjećaj za ekologiju i recikliranje, a posebno među mlađim uzrastima, priča o životu Kontića u istarskim šumama namjenjena osnovnoškoj djeci opisana je u slikovnici „Kontići. Čuvari šume.“

Također, mala šumska bića dio su i Staze Sv. Romualda, interpretativne pješačko-biciklističke rute, putem koje se može razgledati i naučiti o mozaicima u Vrsaru, crkvi Sv. Marije od Mora, Limskom kanalu, šumi Kontiji te o samostanu Sv. Mihovila u Kloštru. Specifičnost ove ture nadahnute prirodnom i kulturnom baštinom na području Vrsara je mogućnost obilaska cijele staze na električnom biciklu, počevši od Vrsarske rive.

Osim spomenute staze, kroz projekt razvile su se i staze Bistrički put u Slovenskoj Bistrici, Kružna staza Hušnjakovo u Krapini, Staza kneževa u Parku prirode „Žumberak Samoborsko gorje“ te Gdje voće zri u Ozlju.
Projekt Istra Inspirit koji se provodi unutar Istarske razvojne turističke agencije pozdravlja sve inicijative koje teže valoriziranju kulturne, ali svakako i prirodne baštine istarskog poluotoka. Od iznimne je važnosti razmišljati o interpretaciji novih sadržaja, kroz vještine storytellinga i living history koncepta, što se kroz Istra Inspirit ostvaruje s brojnim dionicima u destinaciji zadnjih sedam godina.
Bitno je naglasiti i ekološku komponentu projekta koja se ostvaruje uz ostale aktivnosti projekta i kroz lik Kontića, radi daljnjeg promicanja važnosti ekološkog i održivog razvoja destinacije.

Više informacija o IRTA-i možete pronaći na:
• Webu: http://www.irta.hr/hr/
• Facebook stranici: https://www.facebook.com/IRTAdoo/