Iskusite čari nordijskog hodanja Općinom Jelsa putem GIS tehnologije!

Izvor i foto: Turizmoteka/TZO Jelsa

Svestrani učenici Srednje škole Hvar: Borna Tudor, Leo Marušić i Toma Prošper Novak, pod vodstvom Antonija Morića – Španića, nastavnika geografije i geoinformatike, izradili su aplikaciju koja vas vodi na put Nordijskog hodanja.
Ova aplikacija izrađena je u okviru obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja, a Jelsa se priključila obilježavanju s Go Green in Jelsa festivalom, koji se u Jelsi održao krajem mjeseca rujna.

Koristeći tzv. storytelling metodu utemeljenu na digitalnoj kartografskoj platformi, srednjoškolski tim je interpretirao kratku i jezgrovitu priču o lokalnom prostoru na ruti staze nordijskog hodanja Jelsa – Pitve – Jelsa.

Maping za rutu koja vodi povijesnim stazama naše Općine, uz popratne fotografije, moći ćete saznati i nešto više o samoj Jelsi i otoku Hvaru.
Ruta kreće iz centra Jelse, prolazeći kroz Trg križonoše, zatim se makadamskim putem kroz borovu šumu penje do mjesta Pitve, predjela Vratnik. Od Vratnika cesta vodi malo uzbrdo, te dolazi do Crkve sv. Jakova iz koje se pruža prekrasan pogled prema Jelsi, otoku Braču, Vrisniku, Makarskom primorju i Parku prirode Biokovo.

Od Crkve sv. Jakova put vodi prema Jelsi kroz pitovske maslinike i vinograde, stare puteve koji su nekad povezivali ova dva susjedna mjesta.
Ovu dionica za nordijsko hodanje potvrđena je od strane Hrvatskog saveza za Nordijsko hodanje, te je kategorizirana kao srednje teška staza dužine 8km. Staza je dobra za sve dobne skupine, te treba otprilike 2.30 sata za njen obilazak.
Učenici Srednje škole Hvar s nastavnikom Antoniom, odradili su odličan posao, te se nadamo i vjerujemo da će sličnih suradnja biti još i više.
Link na aplikaciju: STORYMAP-NH