HŽ modernizira vozni park s 21 novim vlakom

Izvor i foto: Privredni.hr/K.S.

Stručnjaci programa JASPERS dostavili su Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pozitivno mišljenje za sufinanciranje projekta obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima. Uz dostavljeno pozitivno mišljenje i službenu odluku Europske komisije, ovaj projekt bit će ocijenjen prihvatljivim za sufinanciranje iz europskih fondova nakon čega će uslijediti potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i HŽ Putničkog prometa.

Ovim projektom modernizirat će se vozni park sa 21 novim elektromotornim vlakom, 11 gradsko-prigradskih i 10 regionalnih, koji će putnicima pružiti veću udobnost, smanjiti vrijeme putovanja, osigurati veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz te na taj način poboljšati konkurentnost pruženih putničkih usluga.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 1,3 milijarde kuna, od čega će se 1,04 milijuna pokriti, odnosno s 85 posto sufinancirati iz Kohezijskog fonda.

Ovaj projekt dio je velikoga investicijskog ulaganja u revitalizaciju željeznica koje provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u suradnji s državnim društvima iz sustava Hrvatskih željeznica. Ukupan iznos trenutnih ulaganja u željeznice iznosi oko 1,2 milijarde eura, a do 2030. godine biti će uloženo ukupno 3,5 milijardi eura što se najvećim dijelom osigurava iz EU fondova.

P.hr/K.S.