Hvarski Arsenal dobio prestižnu nagradu „Europa nostra“ za obnovu baštine

 

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Hvar


Europska komisija dodijelila je Hvarskom Arsenalu nagradu Europa Nostra, najprestižnije europsko priznanje u području baštine. Jedan od glavnih simbola Hvara nagrađen je u kategoriji konzervacija te se tako smjestio u društvo od 21 nagrađenog projekta iz 15 europskih zemalja.

Zahtjevan projekt obnove i ojačanja nosive konstrukcije Hvarskog Arsenala izvela je splitska tvrtka Spegra, koja je od samog početka, 1995. godine, bila uključena u projekt obnove, a financirali su je Grad Hvar i Ministarstvo kulture. Spegra ima 30-godišnju tradiciju i iskustvo, među ostalim djelatnostima, i u sanaciji kulturne baštine među kojom se, osim Hvarskog Arsenala, ističu Knežev dvor i brojne palače i crkve u Dubrovniku, zatim obnova Starog mosta u Mostaru, Krstionica Sv. Ivana (Jupiterov hram) u Splitu, Biskupova palača u Stonu, dvorac Veliki Tabor...

„Ovo je zajedničko priznanje Vladi RH, Ministarstvu kulture, Konzervatorskom odjelu u Splitu, nama u Spegri..., svima koji su sudjelovali u obnovi te je dokaz da smo napravili pravu stvar. To je prepoznao i svijet i stavio nas uz bok najkvalitetnijim europskim firmama što se tiče obnove spomeničke baštine, a što je velika potvrda našem radu. Dobro je što je projekt trajao ovoliko jer je u međuvremenu sazrijevala spoznaja o budućoj namjeni Hvarskog arsenala“, rekao je Berislav Borovina, direktor tvrtke Spegra.

Hvarski Arsenal vrlo je kompleksna građevina koja je uoči sanacije bila u jako lošem stanju. Izveden je suvremen koncept obnove u sklopu kojeg se nisu unosile nove težine. Napravljeni zahvati su „nevidljivi“, a bitno pojačavaju stabilnost građevine.

„Projekt smo izveli poštivajući povijest na jedan vrlo diskretan način. To je jedan vrlo zahtjevan objekt koji je zahtijevao i visok postotak kvalificirane radne snage te vrhunskih majstora i radnika, a specifičan je i po svojoj dislociranosti. Imali smo obilaske i stranih delegacija koje su pohvalno reagirale na radove, što sugerira kako nekad nedovoljno cijenimo sebe i naše znanje. Izvedba je bila vrlo složena i ovo je jedan ogledan primjer suvremene obnove i ojačanja konstrukcije za neka buduća vremena. U tom smislu, drago nam je što ćemo naše iskustvo prezentirati komisiji u sklopu izrade smjernica za obnovu potresom oštećenih objekata u Zagrebu jer je od iznimne važnosti znati kako pristupiti, a mi to znanje imamo“, istaknuo je Berislav Borovina te dodao kako su se na istom nivou kvalitete izvodili trogodišnji radovi na Kneževu dvoru u Dubrovniku koji će uskoro biti prezentirani.

Dobitnike prestižnih nagrada Europa Nostra, među kojima je i Hvarski Arsenal čiju obnovu je izvela tvrtka Spegra, izabrali su neovisni žiriji sastavljeni od stručnjaka za baštinu iz cijele Europe, nakon detaljne procjene kandidatura koje su podnijele organizacije i pojedinci iz 30 europskih država.