Hrvatski deserti: 50 autentičnih recepata za napraviti kod kuće

Prva kuharica hrvatskih deserta na engleskom jeziku

Izvor i foto: mint.hr/Turizmoteka

Autorica Andrea Pisac, spisateljica i antropolog, javnosti poznata i kao promotorica kulturnog turizma u Hrvatskoj, za što je dobila nagradu Grada Zagreba u kojoj će predstaviti svoju knjigu, prvu kuharsku knjigu hrvatskih slastica na engleskom jeziku.
Ova kuharica hrvatskih deserta na engleskom jeziku rezultat je dugogodišnjih kulinarskih i etnografskih istraživanja. Hrvatski deserti luksuzno je opremljena kuharica, ispisana na 224 stranice u cjelovitoj boji, mekog korica sa bočnim zaklopkama koja knjizi ostavlja bogat izgled i lakši je transport u inozemstvo.

Knjiga donosi 50 tradicionalnih kolača iz svih dijelova Hrvatske. Recepti su sastavljeni sustavnom i ozbiljnom metodologijom koja se koristi u antropologiji. Potom su im isprobani u 'običnoj' kuhinji (ne u restoranu) kako bi prenijeli poruku: svi mogu naučiti pripremati klasične hrvatske slastice.

Autor je odabrao najreprezentativnije hrvatske slastice, imajući u vidu da mnogi čitatelji žive izvan Hrvatske i da im nisu uvijek dostupni svi sastojci. Upravo se zbog ciljne publike recepti izražavaju u sustavu metričkih i carskih jedinica. Drugim riječima, recepti će biti lako slijediti kao oni koji sastoje vaganje i oni koji ih mjere u šalicama i žlicama.

Kuhar donosi 515 fotografija u boji koje evociraju gotov desert, kao i korak po korak pripreme. Moći će je koristiti oni koji nemaju iskustva u kuhinji, kao i oni s malo vještine koji žele proširiti svoje kulinarske vještine.

Hrvatski deserti tematski su podijeljeni u nekoliko poglavlja: lijeno jutro, nedjeljni slatkiši, posebne prigode, kolači, božićni i uskrsni slastice.

Svaki desert ima uvodnu priču u kojoj autor donosi jednostavnu, ali uvjerljivu kulinarsku biografiju. Ovdje su detalji o podrijetlu slastice, prigodama kad se jede, ritualima i nekim, možda, čak i zaboravljenim crtama iz života kolača.

Kuharica donosi niz kolača po kojima je Hrvatska već prepoznata među stranim posjetiteljima. Najveće zvijezde svakako su orah i makija, fritule, štrukli, paprika, međimurska gibanica, kremšnite, split torta. Ali postoje i manje poznati deserti kojih se u Hrvatskoj svi dobro sjećamo, ali ih rijetko radimo. Neki, poput peciva sa vodom ili bunarima, danas su toliko rijetki da ih je potrebno uključiti kako se ne bi zaboravili.

Na isti način, ova kuharica predstavlja i tradicionalne metode slastičarstva koje u brzopoteznom modernom svijetu predstavljaju veliki izazov mladim slastičarskim talentima. Tako je tijesto za knedle i knedle izvučeno kući, opisano i objašnjeno kako je to nekada bilo kod kuće.

Hrvatski deserti prvi su put objavljeni kao e-knjiga koju autorica piše na svom blogu ovdje .

Hrvatski deserti idealna je knjiga kao turistički proizvod i suvenir, korporativni i partnerski dar, ali i kao zbirka hrvatske kulinarske baštine i priča koja spaja tradiciju s vizijom budućnosti.