Glavne zvijezde kršanskog festivala samoniklog bilja vas očekuju!

Izvor i foto: Turizmoteka/TZO Kršan

Već dvanaestu godinu za redom, prvi svibanjski vikend u Kršanu posvećen je bilju i svima vama koji ćete sudjelovati na zanimljivim predavanjima i radionicama, ali i prijaviti se na razne outdoor aktivnosti.

Festival bez glamura, festival na kojemu glavnu ulogu imaju priroda i samoniklo bilje i, naravno, posjetitelji i brojni izlagači.
Svečano otvorenje zakazano je u subotu s početkom u 11 sati, a šator je za sve posjetitelje otvoren u subotu i nedjelju do 19 sati.

Već prvog dana, u subotu, 6. svibnja možete saznati zašto je samonikla biljna hrana važna za zdravlje i okoliš, a o tome će govoriti izv.prof. dr. sc. Ivana Vitasović Kosić.
O tome kakav je utjecaj biljaka na naš organizam i kako možete usporiti starenje saznat ćete u nastavku od dipl.nutricionistice dr.sc. Martine Linardić. Bit će riječi o biljnim vrstama koje pospješuju zdravstveni status i trebale bi biti uključene u našu prehranu.
Jedna od tema subotnjih predavanja je o ekologiji i to pod nazivom "Kuda ide otpad?", a o njoj će govoriti prof.dr.sc. Aleksandra Anić Vučinić.


U nedjelju, 7. svibnja dr.sc. Snježana Bilić govorit će o tome zašto je svako stablo bogatstvo, a Žaklina Stroligo, fitoaromaterapeutkinja podučit će vas kako pravilno slojevito njegovati kožu.

Radionice na kojima možete sudjelovati su one o sirovoj hrani, samoniklom bilju u ručno izrađenom papiru, zatim kako izraditi prirodnu kozmetiku iz bilja Gorskog kotara te kako izraditi čokoladu sa samoniklim biljem.
Raw food ili sirova hrana prigodna je tema za proljeće o kojoj će vas educirati Mihaela Brijak Gutierrez, vlasnica istoimenog zagrebačkog obrta. Bit će riječi o detoksikaciji organizma kojom čistimo tijelo od toksina, pospješujemo probavu, jačamo imunološki sustav i doprinosimo samo izlječenju.

Naravno da će vas naš poznati travar i sudionik svih dosadašnjih festivala, Franko Zgrablić dva dana voditi na pokazno branje bilja kršanskim livadama,a pripremili smo vam i nordijsko hodanje i biciklijadu.

Mislili smo i na gastronomske užitke te ćete i tu imati prilike naučiti kako pripremiti polpete od samoniklog bilja sa namazom od medvjeđeg luka, a kako pripremiti poludivlju blitvu s Unija naučiti će nas Marta Fazluć, autorica knjige Nonina otočna kuharica.
Organizatori su i ove godine TZ općine Kršan, Općina Kršan i Poljoprivredna zadruga Čepić polje, uz suorganizatorstvo Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije i brojne sponzore i prijatelje Festivala.
Kršan vas očekuje!