Gastro festival Dani črešanj va Lovrane

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Lovran

Već preko 20 godina u Lovranu se odvija gastro festival Dani črešanj va Lovrane. Jedna je to od tri gastro manifestacije koje obilježavaju ovaj mali gradić na Opatijskoj rivijeri, tik uz more.

Dani črešanj va Lovrane tradicionalna je manifestacija koja slavi ne baš bilo koju trešnju, već onu pravu lovransku, slatku, veliku u kojoj su svi gušti, brtošinku. Tijekom lipnja u lovranskim će se ugostiteljskim objektima nuditi slastice s trešnjama, uz ove vruće dane koji nam stižu dobro će doći i pokoja kuglica sladoleda od trešnje a navečer se možete opustiti i uz koktele posebno kreirane na bazi ove voćke. Kao i u svim ostalim gastro pričama, ni ova slatka ne zaobilazi kulinarsku scenu, pa tako trešnje više nisu samo sastavni dio slastica već se tu može pronaći i pokoja slano - slatka kombinacija na Vašem stolu.

U subotu, 10. lipnja održati će se fešta za sve koji se pronađu u Lovranu. Dan je rezerviran za bogat kulturno - zabavni program u kojem će se izmijeniti KUD "Lovor" Lovran, Lovranske črešnjice, Mažoretkinje opatijske rivijere i Folklorni ansambl "Zora" Opatija. U 18:30 sati podijeliti će se 10 - metarski štrudel od trešanja a za glazbu zaduženi su Nicolas Kurelić band i Dino Dvornik tribute band. Vrijedne članice udruge "Ognjišće" iz Lovrana prezentirati će posjetiteljima dio etno zbirke izložene u Lignju a Udruga osoba s invaliditetom Opatija pripremila je svoje rukotvorine pa svojom donacijom možete pomoći ovoj udruzi a kući ponijeti jedan od njihovih radova i možda razveseliti mlađe ukućane.

Po prvi puta na ovoj će manifestaciji svoje domaće proizvode prezentirati ugostiteljski objekt iz Slovenije a rezultat je to nedavne posjete i izlaganja Turističke zajednice općine Lovran na Obrtničkom sajmu u Ilirskoj Bistrici u cilju povezivanja ovih pograničnih dijelova osobito nakon ukidanja granice. Moći će se probati i kupiti široka paleta domaćih proizvoda od mliječnih proizvoda, suhomesnatih, meda, jaja, brašna, marmelada, čajeva do žestica i domaćeg piva.