Fotografije hrvatskih krajolika u kalendaru Svjetske meteorološke organizacije

Izvor : mint.hr     Foto: Ivica Jureša

Svjetska meteorološka organizacija će u petak 14. rujna zaključiti izbor fotografija koje će uvrstiti u kalendar za 2019. godinu. Od gotovo tisuću fotografija pristiglih na ovo natjecanje iz cijeloga svijeta, najviše ih je bilo od hrvatskih fotografa, ili s motivima iz Hrvatske, što također svjedoči o privlačnosti naših krajolika. Istodobno, od 75 fotografija koje su ušle u uži izbor, njih čak 13 prikazuje motive iz Hrvatske.

Između ostalih, u užem su izboru: Ivica Jureša - Force of bura wind; Entoni Novosel - Windy sensation; Danijel Palčić - Shelf cloud; Ana Ricov - Vortex on sea; Mirna Vidić - Sun dream; Sandro Puncet - Perfect storm on the sea; Šime Barešić, fotografije istog imena, ali različitog izgleda - Red twilight cumulonimbus i Red twilight cumulonimbus te Romeo Ibrišević, čije su čak četiri fotografije u konkurenciji: Sunset in Instanbul; Sunrise in village of Rastoke i dvije istog imena, ali različitog motiva - Lake Bobovica i Lake Bobovica.

Zanimljivo je spomenuti kako je motiv iz Hrvatske fotografirao i Slovenac Matej Štegar - Storm over the Sea.

Poziv na pregled i glas za najbolje fotografije u ovom natjecanju Svjetske meteorološke organizacije svakodnevno objavljuje i Zoran Vakula u vremenskog prognozi na web stranicama HRT-a, a dati svoj glas može se i preko društvene mreže Facebook gdje su objavljene fotografije finalista.

Vrijedno je dodati da su u kalendaru za 2018. godinu od mogućih 13 uvrštena čak 4 hrvatska fotografa: Tin Juginović, Ivan Stulić, Sandro Puncet i Ivica Brlić.