Festival šurlica i žlahtine od nedjelje u Vrbniku

Izvor i foto: TZO Vrbnik

 Stanovnici Vrbnika, otoka Krka i svi njihovi gosti će od nedjelje ponovno uživati u već tradicionalnom Festivalu šurlica i vrbničke žlahtine. Riječ je o prvom ovogodišnjem događanju u sklopu manifestacije „Popi' i pojedi“, koja promovira autohtonu domaću tjesteninu „šurlice“, rađenu po starim vrbničkim receptima, kao i nadaleko poznatu sortu vina, vrbničku žlahtinu.

Ovogodišnji Festival šurlica i vrbničke žlahtine počinje u nedjelju, 7. srpnja i traje do nedjelje, 14. srpnja.
Prilika je to za sve stanovnike otoka Krka, ali i njihove goste da kušaju ukusnu domaću tjesteninu, pripremljenu s mnogobrojnim prilozima te vrhunsku žlahtinu vrbničkih vinara. I najzahtijevnija nepca teško će odoljeti šurlicama s gulašom, šalšom ili krčkim pršutom, ili onima pripremljenima sa skutom i tikvicom, bolognese, šurlicama sugo pomodori i dagnjama...

A ostale nebrojene mogućnosti bit će na menijima ugostiteljskih objekata tijekom trajanja cijelog festivala.
Uz ponudu vina vrbničkih vinara, gosti će moći, također, posjetiti i sajam hrvatskih otočnih autohtonih proizvoda, a da zabave ne nedostaje, pobrinut će se članovi klape Šufit iz Splita, grupe Xfinity i L'amour te niz renomiranih glazbenika. Dio programa se odvija na trgovima, a dio u pojedinim ugostiteljskim objektima.
Od ponedjeljka 8. srpnja pa sve do petka započinje i tjedan otvorenih podruma vrbničkih vinara, pa će posjetitelji u periodu od 18 do 21 sat moći i osobno zaviriti u tajne podruma i saznati priču o nastanku vrbničkih vina.

O manifestaciji:
Popi’ i pojedi je manifestacija, kojom se promoviraju lokalne vrijednosti u proizvodnji i pripremi hrane i proizvoda od vinove loze, uz pripadajuće običaje te lokalne muzičke izraze. Program manifestacije je namijenjen domaćim i stranim gostima koji tijekom turističke sezone borave na Kvarneru kao i lokalnom stanovništvu, a organizatori će posjetiteljima omogućiti uživanje u tradicionalnim jelima i nadaleko poznatoj sorti vina, vrbničkoj žlahtini.