Festival Ecale a Sète otkazan: lošinjski loger „Nerezinac“ ne isplovljava

Izvor i foto: TZG Mali Lošinj/Sandro Tariba

Zbog opasnosti od širenja koronavirusa, u potpunosti je otkazan najveći pomorski festival Escale a Sète koji se trebao održati od 7. do 14. travnja 2020. u južnom francuskom gradiću Sète, a na kojem se trebao predstaviti i lošinjski loger Nerezinac kao dio hrvatske pomorske povijesne flote.

Lošinjski jedrenjaci u prošla su vremena plovili oko svijeta, a upravo putovima te iste maritimne baštine trebao je zaploviti i obnovljeni lošinjski loger Nerezinac te se tako predstaviti kao interpretacijski plovidbeni centar i promovirati turističku ponudu te pomorsku tradiciju Lošinja.

Planirana je plovidba od hrvatske luke Mali Lošinj do francuske luke Sète. Tijekom 2 mjeseca plovidbe s četveročlanom posadom (Lošinjani Gilberto Fazlić, Steno Vidulić, Slovenac Mitja Zupančič i Rabljanin Mladen Šćerbe) prešlo bi se 3100 nautičkih milja.

Osim logera Nerezinac, na festivalu su se planirali predstaviti i Udruga Palagruza iz Komiže s komiškom sandulom 'Molo Palagruza' i gundulama, zatim gajeta 'Mila' s otoka Prvića (TZ Vodice) i gajeta 'Foranka' Udruge Hvar Metroplole Mora.