Eko-akcija čišćenja pulskog akvatorija i priobalja

 

Izvor i foto. Turizmoteka/TZG Pula

U organizaciji Turističke zajednice grada Pula, Zajednice tehničke kulture, Hrvatski Crveni križ – gradsko društvo Crvenog križa Pula i Grad Pula, u subotu, 2. listopada 2021. godine od 09:30 – 12:30 sati , dvadeset i šestu godinu za redom održana je eko-akcija čišćenja pulskog akvatorija i priobalja, ove godine na području uvale Valovine.
Čistilo se na potezu od uvale Valovine prema Golubovim stjenama.
Zbog epidemioloških mjera u akciji je ove godine sudjelovao manji broj sudionika nego uobičajeno te ih je bilo 40-ak. Akciju čišćenja podmorja koordinirao je Ronilački savez Istarske županije uz sudjelovanje 20-tak ronioca iz 7 istarskih klubova.
Uz ronioce sudjelovali su volonteri Crvenog križa Pula koji su sakupljali otpad na priobalju, a vreće s izronjenim otpadom odlagali na suho, koje su potom pokupili djelatnici Pula Herculanee.

U akciji je također i sudjelovao MUP - PU Pula koji je održao prezentaciju nacionalnog edukativnog programa “Zdrav za 5” o važnosti osvješčivanja mladih i ostalih o štetnosti utjecaja alkohola, droge i kocke na ljudski organizam.
Ove godine prikupljeno je oko 10 kubika otpada. U moru je bila manja količina sitnog otpada te krupni otpad poput automobilskih guma i starih vrša. Na priobalju je također prikupljeno sitnog otpada u grmlju i šumarcima.

Svim učesnicima akcije organizator je osigurao zaštitnu opremu za prikupljanje otpada i majice sa logom eko akcije, a po završetku organizator je počastio sve sudionike toplim obrokom.