Držite razmak u prometu i socijalnom kontaktu

Izvor i foto: HAC

Pred nama je ljetni vikend kojeg će dio građana iskoristiti za putovanje. Iako je od proglašenja epidemije koronavirusa promet na autocestama znato slabiji nego prijašnjih godina, već od prošlog vikenda u vršnim satima značajno se povećava broj automobila na cesti, naročito na naplatnim postajama: Lučko, Zagreb-istok, Sveta Helena i Bregana te dionici Zagreb-Karlovac.
Sigurnost

Upozoravamo vozače da je bez obzira na broj vozila nužan oprez kao i praćenje prometne signalizacije, uvjeta na cesti te poruka na info-displejima. Brzina, umor, nepažnja vozača i vožnja pod utjecajem alkohola, najčešći su uzrok teških prometnih nesreća. Imajući u vidu visoke ljetne temperature koje na duljim putovanjima bitno utječu na umor vozača, savjetujemo češći odmor. Upravo u ovim, novim okolnostima epidemioloških mjera, apeliramo na korisnike da i prilikom putovanja svojim odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju kako svog zdravlja tako i zdravlja drugih. Važno je da se prilikom zaustavljanja na odmorištima ili prodajnim uredima drži razmak.

Plaćajte beskontaktno

Također preporuka je da se cestarina plaća beskontaktnim putem (karticama, ENC uređajem). S ENC uređajem ostvaruje se i značajan popust od 21,74% što uz zimsku tarifu cestarine npr. od Zagreba do Splita iznosi 141 kunu umjesto 200 kuna prošlog ljeta. Gotovi ENC paketi mogu se kupiti na naplatnim postajama, a svoj ENC uređaj možete nadoplatiti beskontaktno putem internet bankarstva ili Aircash aplikacije.

Stanje na autocestama

Molimo sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na mrežnoj stranici www.hac.hr ili www.hak.hr. U slučaju izvanrednih situacija u prometu sve obavijesti šalju se putem prometnog servisa HAK-a, stoga je važno uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnom info telefonu 0800 0422.

Svim korisnicima želimo sigurno putovanje uz pridržavanje epidemioloških mjera.
#OstanimoOdgovorni