Dovršen i otvoren zapadni dio luke Cres

Izvor i foto: HRT

Autor: Dajana Kruneš/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Završen je projekt rekonstrukcije i dogradnje zapadnoga dijela luke Cres nakon dvogodišnjih radova. Izgrađen je lukobran dug 185 metara i uređen kopneni dio. Sve to osigurat će bolju zaštitu luke i plovila. Čak 41 milijun kuna vrijedna investicija jedna je od najvećih u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije.

Vrpca je prerezana - novi lukobran je i službeno otvoren.

- Izgradnjom je uređen lučki terminal, što je temelj za dovođenje novih brodskih linija te spajanje sa ostalim otočkim i županijskim središtima, a štitit će i luku, rekao je ravnatelj Županijske lučke uprave Cres Anton Opatić.

Štiti se luka, ali i otvaraju nove mogućnosti za razvoj grada Cresa.

- Puno je uloženo truda i energije i ovim lukobranom i šetnicom otvara se prostor za nove gospodarske aktivnosti u smislu pomorske djelatnosti gdje će se moći pružiti neki novi sadržaji, istaknuo je gradonačelnik Cresa Marin Gregorović.

Investicija je vrijedna više od 40 milijuna kuna i predstavlja jednu od najvećih u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije.

- Nema zapravo naše sredine na području Županije u kojoj se nešto ne gradi, tako da i na ovaj način doprinosimo gospodarstvu, turizmu i pomorstvu, naveo je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

- Trenutna ulaganja u lučku infrastrukturu na području Hrvatske iznose oko 2 milijarde kuna. Nikad se nije gradilo i obnovljalo luke kao u posljednjih 5 godina i ovaj projekt na Cresu to pokazuje, naglasio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Projekt je dovršen, ali u početku će služiti za privez većih plovila.

- To je otvoreno, ali nama domaćima nije dostupno. Sve je to lijepo, ali eto, smatra Sabino Kučić s Cresa.

Što su vam rekli u Županijskoj lučkoj upravi?

- Da još malo pričekamo, odgovara Kučić na pitanje novinarke HRT-a Dajane Kruneš.

Iz grada poručuju kako će se problem komunalnog veza riješiti izgradnjom dodatnog, unutarnjeg veza.