Dani šurlica – za gurmane!

Izvor i foto: TZO Vrbnik

Naširoko poznatu i omiljeno ručno pripremljenu tjesteninu, šurlice, na način kako se ona stoljećima tradicionalno priprema po vrbničkim receptima, moguće je sredinom srpnja doživjeti u Vrbniku. Dani šurlica druga je po redu popularna ljetna manifestacija u sklopu programa „Popi' i pojedi.

Dani ove autohtone domaće tjestenine trajat će od nedjelje 08. srpnja pa sve do nedjelje 15. srpnja u vrbničkim ugostiteljskim objektima (Vinotel Gospoja, Hotel Argentum, Restoran Nada, Konoba Luce, Konoba Placa, Konoba Žlahtina). Ugostitelji će šurlice pripremati na bezbroj načina s različitim umacima i prilozima, a nudit će se po posebnoj promotivnoj cijeni. Ova jedinstvena gastronomska manifestacija postala je prepoznata u ukupnoj otočnoj turističkoj i ugostiteljskoj ponudi što potvrđuje odlična posjeta i zadovoljstvo posjetitelja.

U dvije udarne nedjelje, na početku i na kraju Dana šurlica, na trima lokacijama u Vrbniku (Trg Škujica, Placa Vrbničkog statuta i Ribarnica) od 18 sati mogu se degustirati šurlice s raznim prilozima uz čašu žlahtine vrbničkih vinara. Pored tradicionalno pripremljenih šurlica s gulašom, u ponudi će biti i šurlice sa šalšom i krčkim pršutom, kozicama, šparogama, plodovima mora i bolonjezom.

Na Trgu Škujica se može osjetiti mali sajam autohtonih proizvoda poput sireva, ulja, meda, tjestenine, suhomesnatih proizvoda, eko sirupa i likera, pekmeza, lavande, prirodne kozmetike i suvenira.
Gastro doživljaj upotpunit će različiti glazbeni programi za svačiji ukus.

Popi’ i pojedi zajednički je nazivnik za manifestacije kojima se promoviraju lokalne vrijednosti u proizvodnji i pripremi hrane i proizvoda od vinove loze uz pripadajuće običaje te lokalne folklorne i muzičke izraze. Program manifestacija namijenjen je domaćim i stranim gostima koji tijekom turističke sezone borave na Kvarneru kao i lokalnom stanovništvu, a organizatori će posjetiteljima omogućiti uživanje u tradicionalnim jelima i nadaleko poznatoj sorti vina, vrbničkoj žlahtini.

Popi’ i pojedi čine tri temeljna programa raspoređena u turistički značajnim vikendima tijekom srpnja i kolovoza: Festival žlahtine je održan, Dani šurlica su pred nama,a Dani vina otoka Krka će okruniti manifestaciju krajem kolovoza.