Dan kulinarske baštine Splitsko-dalmatinske županije

Izvor i foto: dalmatia.hr

Dan kulinarske baštine Splitsko-dalmatinske županije održati će se 13.11 0d 10-20 sati na Prokurativama(Trg Republike) u Splitu. U sklopu manifestacije bit će predstavljen poljički soparnik koji je u registru zaštićene nematerijalne baštine RH i nositelj oznake -zaštićeno zemljopisno podrijetlo u EU. Soparnik je nekada bio sirotinjska hrana koja se jela na Božić, Veliki petak, Svi Svete i druge svetkovine i konzumirao se u okviru Poljičke republike, seljačke samouprave (knežije) koja se prostirala istočno od Splita odnosno Žrnovnice do Blata na Cetini i grada Omiša, te od mora do Zamosorja. Posjetitelji će na Trgu republike moći vidjeti kako soparnik nastaje, kako se priprema i peče, a moći će i kupiti proizvode sa međunarodno priznatom oznakom tradicije, autohtonosti i kvalitete Kulinarska Baština.