Borna Šercar's Jazziana Croatica i Ansambl LADO nastupaju u Otočcu u sklopu Like Lika festivala

Izvor i foto. Turizmoteka/TZG Otočac


Borna Šercar's Jazziana Croatica i Ansambl LADO prošle su godine izdali „Untamed“ nosač zvuka koji donosi etno jazz u prepoznatljivom aranžmanu.

„Untamed“ sadrži deset pjesama, vrhunskih etno-jazz numera, koje su inspirirane hrvatskom tradicijom, pričama, krajevima, mitovima i legendama. Iza izdanja „Untamed“ autorski stoji sam Borna Šercar, predvodnik instrumentalnog sastava Borna Šercar's Jazziana Croatica. Kreativnu sinergiju ovog projekta pojačao je Ansambl LADO i to svojim instrumentalnim i vokalnim solistima. Rezultat ove suradnje predstavlja album koji je pravi primjer kako funkcionira kada se susretnu etno i jazz glazba.

Borna Šercar danas je već kultno ime hrvatske glazbene scene. Bubnjar i udaraljkaš iza sebe ima uspješnu i raznovrsnu karijeru koju je označilo, između ostalog, i osam godina u Big Bandu HRT-a. Već dugi niz godina surađuje s Josipom Lisac, Gabi Novak, a surađivao je s Arsenom Dedićem i mnogim drugima. O Ansamblu LADO pak nije potrebno naširoko pisati jer je njihova tradicija duga preko 70 godina, a osnovani su sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

„Untamed“ je album za koji je Šercar istaknuo kako je kruna njegovog stvaralaštva te je sam album dokaz velikog umjetničkog potencijala Jazziane Croatice i Ansambla LADO. Cilj ovog albuma nije bio opetovano i puko obrađivanje postojeće tradicionalne glazbe i nanošenja novih kolorita na etnos i melos Hrvatske, već stvaranje nove vrijednosti i glazbenog smjera. Time je stvorena jedinstvena hibridna forma u kojoj se isprepliće tradicionalno pjevanje Ladarica i otvorena jazzistička forma Jazziane.
Kako izgleda kada jazz i tradicija pričaju mitove o vilama, vješticama, divovima i mitskim bićima, uvjerite se 21. srpnja u gradskom parku u Otočcu. Koncert se održava u sklopu Like Lika festivala s početkom u 21:00 sat.