Baška: Ribarski dani od 30.7. do 1.8.2021.

 Izvor i foto: Turizmoteka/TZO Baška

Još od davne 1910. godine Ribarski dan je važan dio tradicije i povijesti Baške. Manifestacija koja je započela kao natjecanje među mještanima, brzo je postala nezaobilazan dio turističke ponude koja svake godine oduševljava brojne posjetitelje u Baški.

Iako smo i ove godine ograničeni trenutnim epidemiološkim uvjetima, u TZO Baška  osmislili su  zanimljiv i raznovrstan program Ribarskoga dana, u koji su se velikodušno uključile brojne udruge iz Baške! Ostajući vjerni tradiciji, uz povlačenje mreže i defilea ribarskih barki, turističkih brodova i brodica, nastupa KD „Šoto“ i sopaca, ovoga vikenda očekuju nas i interpretacijske šetnje, projekcije filmova Klonimira Seršića na temu Ribarskog dana, posjeti ribarskom muzeju Buymer u Veloj luci te zanimljiv program Dječjeg ribarskoga dana.

Naravno, ključan faktor zabave je odlična glazba pa tako ove godine na Ribarskom danu možemo uživati u promenadnim nastupima klape Zvonimir, klape Intriga, Trio Bajs i Frula banda!

Kako bi naši najmlađi na poseban način uživali u programu i kako bi tradiciju prenijeli na sljedeće generacije, još jednom je organiziran i Dječji ribarski dan!

Naši mlađi sudionici moći će posjetiti "Zaljev sirena" (morski foto kutak na prvoj plaži uz Malu rivu), izrađivati razglednice u tehnici kolaž na radionici "Morske kartuline" s Ingeborg Crnogaj, vidjeti svoje ime ispisano glagoljicom na prezentaciji "Slovima glagoljice" s Mirijam Volarić i Lovrom Krsnikim, uživati u oslikavanju lica i modeliranju balona te sudjelovati u radionici učenja tanca kulturnog društva "Šoto" i maloj školi ribolova od strane iskusnih ribara udruge "Škrpina", koji će svoje znanje o ribarskim vještinama prenijeti na naše najmlađe sudionike Ribarskog dana.

Tijekom vikenda održat će se dvije interpretacijske šetnje po nazivom "More, more..." koje će našim posjetiteljima, ali i mještanima, pružiti mogućnost da na zanimljiv, dinamičan i interaktivan način urone u magiju našeg malog mjesta s velikom tradicijom!
Prva šetnja održat će se u petak, 30. srpnja, u 19 sati, dok će druga biti u subotu, 31. srpnja, u 20:30 sati.

Šetnju vodi Maja Polić, certificirani interpretator baštine: "Bit ćemo mornari: Otkrivat ćemo sinjale, čitati karte, vezati čvorove, njušiti vjetar, učiti o vjetru i moru.To će biti interpretativna šetnja s elementima igre na temu mora i mornarskih vještina."
• mjesto susreta je ispred Ribarnice
• grupe do 20 osoba, obavezna prijava telefonom na +385 (0)51 856 817 ili putem e-maila info@visitbaska.hr
• vođenje je na hrvatskom i engleskom jeziku

Uz interpretacijske šetnje, za one koji žele znati više o ribarskoj tradiciji Baške, organizirani su i besplatne posjete ribarskom muzeju Buymer! Buymer možete posjetiti o vlastitom prijevozu ili organizirano s Taxi boat-om Maestral (polasci u 14:00, 15:00 i 16:00h).

Radi ograničenog kapaciteta, obavezna je prijava telefonom na +385 (0)51 856 817 ili putem e-maila info@visitbaska.hr, a u uredu Turističke zajednice moći ćete podignuti svoje besplatne karte za posjet muzeju taxi boat-om.

U petak, 30. srpnja u 21 sat, u bašćanskoj galeriji Zvonimir pozivamo Vas na otvorenje izložbe riječkog likovnog umjetnika Brune Paladina!

"Bruno Paladin predstavlja nam se brojnim djelima još od sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, kako na domaćoj tako i na svjetskoj umjetničkoj sceni. U slikarstvu, crtanju, grafici, skulpturi, primijenjenoj umjetnosti i svemu finom što se dotakne, on se pojavljuje kao veliki pobjednik. Najnovija Paladinova djela sadrže stotine novih skladbi koje kombiniraju ostakljenu terakotu, ručno izrađeni papir i tintu akvarela. Bruno Paladin umjetnik je iznimnog talenta, koji pod krinkom površnog harlekina skriva tajne mape svog znanja, a u tim nam se radovima ponovno otkriva u punini snage, iskustva i stvaranja." Theodor de Canziani, kustos izložbe

Kako bi s vašeg ljetovanja i Ribarskoga dana sa sobom mogli ponijeti savršenu uspomenu, na već sada atraktivnim lokacijama u Baški bit će postavljeni photo points s tematskim foto okvirima koji će svaku vašu fotografiju učiniti zaista posebnom uspomenom!

Svoje fotografije svakako podijelite s nama na društvenim mrežama koristeći oznaku #VisitBaška!