Akcija čišćenja podmorja u Marini Betina

Izvor i foto. Turizmoteka/argonauta.hr

U organizaciji Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta i Marine Betina te u suradnji s ronilačkim klubovima UPA Rostrum – Split i RK Sv. Roko – Bibinje održana je akcija čišćenja podmorja u Marini Betina.
Akcija čišćenja podmorja u Marini Betina okupila je preko 20 ronilaca iz ronilačkih klubova UPA Rostrum - Split i RK Sv. Roko – Bibinje te 10-ak volontera iz Udruge Argonauta i Marine Betina koji su pomagali s kopna, dok je komunalno poduzeće Ježinac d.o.o. sudjelovalo u zbrinjavanju sakupljenog otpada.


U akciji čišćenja, pronađena je znatna količina otpada, a što se sve našlo pod morem rekao nam je predsjednik UPA Rostruma, Ivan Živković:
„Stanje je bilo više-manje očekivano za jednu ACI marinu, većinom smo nalazili dijelove opreme brodova, bilo je dosta i tendi, konopa, pajeta, guma koje su vjerojatno služile kao bokobrani, zatim transportnih kolica i nažalost puno flaša finih pića koje su ljudi očito bili lijeni deponirati u smeće i tako je završilo u moru.“
O samom cilju akcija čišćenja podmorja više je rekla Zdenka Vrgoč iz RK Sv. Roko iz Bibinja:


„Mislim da je cilj svih ovih akcija najviše u tome da osvijestimo ljude koliko puno smeća ima pod morem i koliku to zapravo štetu čini moru, a samim time i svima nama. Također, cilj je osvijestiti našu djecu da se ne ponašaju ovako, već da budu ekološki osviješteni, da čuvaju more i time poboljšaju naš život.“
Direktor Marine Betina, Boris Ninić nije krio zadovoljstvo održanom akcijom čišćenja te je najavio kako bi od sada ove akcije mogle postati i tradicionalne:
„Akcija je prošla odlično te se zahvaljujem od srca svim sudionicima. Skupili smo dosta smeća te se nadam da će ovo postati tradicionalne akcije čišćenja u Marini Betina.“
Iz Udruge Argonauta najavljuju kako će se i ovo ljeto nastaviti s organiziranjem akcija čišćenja podmorja duž Jadrana, a u suradnji s brojnim ronilačkim klubovima iz Hrvatske te se zahvaljuju svim volonterima na svom doprinosu u zaštiti onog od čega živimo i što svi uživamo – našeg Jadranskog mora!