65. „Splitsko ljeto“

Izvor i foto: dalmatia.hr

Grad Split, ali i obližnji gradovi u ljetnim noćima od 14. srpnja do 14. kolovoza postaju velika pozornica za umjetnička uprizorenja glazbene, dramske i baletne umjetnosti koji će i ove godine ugostiti brojne umjetnike na jednom od najstarijih hrvatskih festivala, 65. „Splitskom ljetu“. Tijekom mjesec dana trajanja Splitskog ljeta, na petnaest prostora u Splitu, ali i u Vrlici, Gatima i Makarskoj bit će izvedeno ukupno 48 kulturnih priredbi, među kojima 37 opernih, dramskih i baletnih predstava, koncerata, izložbi, filmskih projekcija, te jedna književna promocija.

Festival će otvoriti premijera opere „Rigoletto“ G. Verdia na Peristilu u izvedbi Opere splitskog HNK. U dramskom programu ovogodišnjeg festivala premijerno će u Galeriji Meštrović biti izvedena „Caligula Britannicus“, a balet HNK Split će Splitsko ljeto obilježiti premijernom izvedbom baleta „Piazzolla Stravinsky".

Po sadržaju predstava, može se reći da se Splitsko ljeto vraća svojim korijenima: antici i pučkom kazalištu. Vrijedno je pogledati klasične drame poput Eshilove Orestije, Goldonijeve Barufe, Molierovog Mizantropa i drugih.Također, bit će prilika za poslušati Veridjeve opere Nabucco i Aida te Gotovčevu operu Eru s onoga svijeta. Baletne izvedbe interpretiraju Pergolesijevu i Debussyjevu Stabat Mater te donose presjek baletnih uspješnica HNK Split.U koncertnom programu Splitskog ljeta nastupit će brojni koncert majstori i proslavljeni domaći i inozemni umjetnici.