56. Floraart: Zagreb u znaku cvijeća

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Zagreb

Međunarodna vrtna izložba Floraart, koja ima tradiciju dužu od pola stoljeća, i ove je godine mjesto susreta svih koji uživaju u ljepoti i mirisima cvijeća te aranžmanima vrhunskih domaćih i stranih cvjećara.
Međunarodna vrtna izložba Floraart ove se godine održava 56. put. U najvećem hortikulturnom događaju u ovome dijelu Europe možete uživati od 19. do 22. svibnja na zagrebačkom park-jezeru Bundek. Iz godine u godinu Floraart privlači brojne floriste iz zemlje i svijeta te, osim doista lijepih prizora, nudi i brojne sadržaje zanimljive svima koji vole ukrasno bilje ili se njime profesionalno bave. Na ovogodišnjoj se izložbi očekuje nastup desetak inozemnih te 180 domaćih florista.

Floraart tradicionalno privlači mnoštvo posjetitelja, ljubitelja cvijeća, koji ovu priredbu koriste i za kupnju sadnica za vrtove i okućnice. Da je izbor velik svjedoči podatak kako će im ove godine po promotivnim cijenama biti ponuđeno čak 180.000 sadnica.

Veliko će zanimanje izazvati posebna gošća ovogodišnjeg Floraarta majstorica korejskog tradicionalnog aranžiranja cvijeća Kang Yong-Soon, koja će kroz nekoliko radionica predstaviti korejsko umijeće aranžiranja cvijeća Wagong.

U sklopu Floraarta održavaju se brojne promocije i predavanja, natjecanje izlagača, Hrvatski kup florista te Međunarodno natjecanje učenika srednjih škola.

Na ovogodišnjem Floraartu posebno će se obilježiti Svjetski dan pčela 20. svibnja. Tom prigodom će članovi Hrvatskog apiterapijskog društva osvijestiti važnost brige o zelenilu i cvijeću za opstanak pčela u gradu, govoriti o istinama i zabludama vezanim uz med te prisutne podučiti kako prepoznati pravi med. Posebne su radionice namijenjene djeci.

Posjetitelji Floraarta će se također moći upoznati s rijetkim i kolekcionarskim biljkama te naučiti kako presaditi pojedinu biljku. Stručnjaci će govoriti i o terapijskom potencijalu medicinske konoplje te izradi prirodnih pripravaka za kožu.

Zagreb će tako i ove godine živjeti u znaku vrtne izložbe s tradicijom dugom 56 godina. Naime, prva izložba cvijeća, tada pod nazivom Sajam cvijeća, održana je na zagrebačkom Gornjem gradu 1966. godine. Današnji naziv dobiva 1992. godine, kada se iz gornjogradskog prostora seli na obalu rijeke Save (Prisavlje). Od 2006. godine organizira se uz jezero Bundek, na površini većoj od 300.000 m2 otvorenog prostora i 2000 m2 zatvorenog prostora.

Floraart organizira Zagrebački holding – podružnica Zrinjevac odgovorna za prekrasne cvjetne lijehe i zelene površine na zagrebačkim trgovima i u parkovima, dok je suorganizator Grad Zagreb.

Ulaz na izložbu je besplatan.