Burnumske ide: povratak u slavnu prošlost Rimskog Carstva

Izvor i foto: NP Krka

Dok stoji Kolosej, stajat će i Rim. Kad se sruši Kolosej, i Rim će se srušiti. Kad se sruši Rim, srušit će se i svijet. Jedan je to od mitova koji mnogo govori o snazi i samouvjerenosti Rima. Vječni Grad (La Città Eterna) i Prijestolnica Svijeta (Caput mundi) i danas ponosno stoji na sedam brežuljaka, ali Rimsko Carstvo na Zapadu je ipak propalo. Ostao je Kolosej i veliko civilizacijsko naslijeđe, koje baštinimo i u Nacionalnom parku „Krka“.

Burnum, rimski vojni logor, u cijelosti se nalazi na području Nacionalnog parka „Krka“, u selu Ivoševci, sjeverno od Kistanja. Zub vremena poštedio je ostatke lukova zgrade vojnog zapovjedništva i dobro očuvan amfiteatar. Gledano očima današnjeg čovjeka, teško je zamisliti da je u amfiteatru u Burnumu prije dva tisućljeća stajalo šest do deset tisuća duša. Upravo njihov duh i dašak minulih vremena oživljavaju Burnumske ide, manifestacija koju Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ na prostoru amfiteatra organizira od 2011. godine. Termin ide izvorno se odnosio na dane punog mjeseca, koje su Rimljani smatrali povoljnima za organiziranje svečanosti i proslava. Danas se pod vedrim kolovoškim nebom svake godine rekonstruira povijest ovog kraja u rimsko doba, prikazivanjem života i običaja civilnog pučanstva, ali i nezaobilaznih elemenata legionarskih vještina, upotpunjenim različitim umjetničkim formama koje svoje korijene i tematiku vuku iz toga vremena.

XII. burnumske ide održat će se 13. kolovoza, kada će slavni amfiteatar ugostiti vrhovnika Jupitera, gromovnika, vladara neba, koji je u ovom logoru nekada imao svoj hram. Pridružit će mu se Junona, božica braka, i Minerva, božica rata i mudrosti, da bi zajedno obnovili kult kapitolijske trijade. Naime, tema ovogodišnjih Ida upravo je rimska mitologija. Velika većina rimskih mitova preuzeta je iz Grčke, a pripovijedali su ih Vergilije i Ovidije u svom djelu Metamorfoze. Tako i danas rado čitamo o Jupiteru, koji u obličju bika otima Europu, o nimfi Dafne, koja se preobražava u lovorovo stablo kako bi izbjegla Apolonovoj ljubavi, ili o Narcisu, koji se ubio zbog neuzvraćene ljubavi prema vlastitom odrazu u vodi.

Osim scenskog programa u samom amfiteatru, u sklopu Burnumskih ida tradicionalno se održava i onaj sajamski. Posjetitelji mogu sudjelovati u brojnim edukativnim radionicama, prezentaciji legionarske i gladijatorske vještine i opreme, antičkih obrta, mirisnih pripravaka i tajnih božanskih recepata za ljubavne brige, te raznih antičkih umijeća, od pisanja voskom, izrade drvenih igračaka, mozaika i bula preko antičke škole, dotjerivanja, odijevanja i šminkanja i odmaranja na trikliniju do gatanja iz kostiju i raznih drugih zabavnih sadržaja.