Zagreb: Rast sajma Nautika najavljuje dobru sezonu

Predstavljaju se 404 izlagača iz 26 zemalja.

Izvor i foto: Privredni.hr

Autor: Krešimir Sočković

Sajam Nautika, koji je otvoren na Zagrebačkom velesajmu, najveći je u posljednjih desetak godina i zajedno sa sajmom Dani lova i ribolova prostire se u devet paviljona na više od 20 tisuća četvornih metara, a na njemu se predstavljaju 404 izlagača iz 26 zemalja.

"U odnosu na posljednje održano izdanje, izložbena površina na Nautici rasla je deset posto, dok je rast izloženih plovila sedam posto, s prezentacijom više od 300 plovila", kazala je direktorica Zagrebačkog velesajma Dina Tomšić. "Bit će predstavljene četiri svjetske premijere plovila i 13 hrvatskih premijera. Naša Nautika prepoznata je po poslovnosti i profiliranosti ukupne ponude te je pozicionirana kao vodeći takav sajam u široj regiji, čiju kvalitetu brodograditeljski sektor prepoznaje već godinama priređujući novitete. Uz odličnu domaću ponudu, na Nautici će se predstaviti i najpoznatiji svjetski proizvođači plovila", rekla je Dina Tomšić.

Romano Pičuljan, vlasnik tvrtke Pičuljan Marine, ističe kako je sajam vidljivo veći te da neki trendovi pokazuju da postoji više optimizma. "Tržište raste, i to ne samo brodova. To je pokazao i sajam u Düsseldorfu koji je također rastao, a i ovaj sajam čini se popunjenijim. Imamo dojam da se i u remontima i popravcima polako pojačava gužva, pozitivan je dojam i vlada elan kao da nije veljača. U ovoj godini očekujemo rast; mijenja se program usluge i modeli brodova koje nudimo tržištu, a velik je interes i za tehnološka unapređenja brodova. Vjerujem da ćemo ovom godinom biti izuzetno zadovoljni", ističe Pičuljan.

 

Romano Pičuljan

Vladimir Sever, predsjednik Hrvatskoga sportsko-ribolovnog saveza, govoreći o Danima lova i ribolova, rekao je kako nikada nije bio kvalitetniji trenutak za ovakvo sajmovanje. Đuro Dečak, predsjednik Hrvatskoga lovačkog saveza, dodaje kako ovaj sajam iz godine u godinu preuzima sve veći značaj u razvoju i turističkoj ponudi lovačke asocijacije. "U Hrvatskoj ima 67.000 lovaca te je njihov sajam iz godine u godinu sve značajniji, no muči nas činjenica da pojedina hrvatska lovna područja sve više preuzimaju stranci. Jedina smo zemlja u Europskoj uniji koja dopušta da njenim teritorijem raspolažu stranci, a to nije dobro", smatra Dečak.

Sajmovi se održavaju do nedjelje, 23. veljače.