Tvrtka D-Marin širi poslovanje u nautičkom sektoru na Dubai i Zaljev

D-Marin i Doğuş grupa potpisali su ugovor o poslovnoj suradnji s tvrtkama Meraas i Dubai Holding s ciljem upravljanja vrhunskim marinama u Dubaiju

Izvor i foto: D-Marin

 D-Marin i Doğuş grupa potpisali su u Barceloni ugovor o poslovnoj suradnji i partnerstvu s tvrtkama Meraas i Dubai Holding, a s ciljem razvoja i promoviranja Dubaija kao poželjne destinacije za vlasnike luksuznih jahti i nautičare diljem svijeta. Suradnja obuhvaća upravljanje poslovanjem postojećih marina i marina u izgradnji tvrtki Meraas i Dubai Holding, uključujući poslovanje marina u naseljima Port de La Mer, Dubai Harbour te Jumeirah Beach Hotel.

D-Marin, koji inače upravlja s ukupno 11 marina u Turskoj, Grčkoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj te tri vodeća remontna brodogradilišta u Španjolskoj i Francuskoj ovime, a nakon nedavnog preuzimanja poslovanja Portonovi Marinom u Crnoj Gori, potvrđuje svoju vodeću poziciju u konzaltingu i menadžmentu i izvan Europe.

Sporazum su potpisali Njegova Ekselencija Abdulla Al Habbai, predsjednik grupacije Meraas i predsjedavajući Dubai Holdinga, i Ferit F. Şahenk, predsjednik Uprave Doğuş grupe. Nakon potpisivanja sporazuma najavljeno je kako će D-Marin u Dubaiju otvoriti podružnicu tvrtke MB92, remontnog brodogradilišta (Marina Barcelona), koja će nuditi usluge vrhunskog održavanja, servisa i popravaka plovila. Usluge koje pruža MB92 trenutno su dostupne u Barceloni u Španjolskoj i u La Ciotatu u Francuskoj.

Njegova Ekselencija Abdulla Al Habbai, predsjednik grupacije Meraas i predsjedavajući Dubai Holdinga, istaknuo je sljedeće: „Sporazum koji su sklopili Meraas, Dubai Holding i D-Marin potvrđuje status Dubaija kao vodećeg turističkog središta. Dubai se može pohvaliti bogatim pomorskim naslijeđem te smo uvjereni kako će ovaj strateški sporazum s tvrtkom D-Marin uspješno iskoristiti naše zajedničke ekspertize i razviti vrhunsku marinu s pripadajućim objektima i uslugama, te tako pozicionirati Dubai kao poželjnu destinaciju za jahtaše diljem svijeta.“

Nakon što Dubai Harbour postane dio nautičke ponude Dubaija, Meraas će se moći pohvaliti najvećom marinom na Bliskom Istoku s 1.100 vezova. Marina u sklopu Dubai Harboura moći će primiti neke od najvećih jahti na svijetu, dužine do 150 metara. Prateća infrastruktura uključivat će razgranatu cestovnu mrežu, marinu i objekte za obavljanje usluga zračnog prijevoza, te jednotračnu željeznicu i postaje vodenog taksija.

Ferit F. Şahenk, predsjednik Uprave Doğuş grupe, istaknuo je: „Ovaj sporazum svjedoči o uspješnom daljnjem širenju tvrtke D-Marin u različite regije. Dubai je u proteklih nekoliko desetljeća ostvario izvanredan rast. Doğuş grupa je u Dubaiju prisutna od 2011. godine, posluje u sektorima nekretnina, hrane i pića, te aktivno raste i razvija se. Radujemo se udruživanju snaga s tvrtkama Meraas i Dubai Holding i radu na stvaranju vrhunskih pomorskih objekata u tom gradu. Zahvaljujući toj poslovnoj suradnji i regionalnom centru u Dubaiju, prepoznali smo dugoročni potencijal korištenja prilika za upravljanje i razvoj marina u široj zaljevskoj regiji. Vjerujem kako će naše partnerstvo pozitivno doprinijeti suradnji svih uključenih strana te stvoriti preduvjete za daljnji napredak u poslovanju.“

U sklopu spomenutog partnerstva, D-Marin će biti usredotočen na upravljanje marinama kroz pružanje usluga savjetovanja o tehničkim i projektantskim aspektima izgradnje održivih marina, ali i pružanje marketinške podrške te im na raspolaganje staviti značajno iskustvo i najbolje prakse svog višeg menadžerskog tima. Uspostava lokalne baze u Dubaiju osigurat će i besprijekornu integraciju s postojećim poslovanjem u jugoistočnoj Europi i Turskoj. Osim toga, cilj spomenutog partnerstva bit će i pružanje podrške svjetskoj jedriličarskoj zajednici te izrada kalendara s raznim regatama, jedriličarskim natjecanjima i drugim relevantnim događanjima na moru.

Osim što se može pohvaliti značajnom kupovnom moći i unosnim prilikama za ulagače, svjetska luksuzna i rekreativna nautička industrija procijenjena je na iznos između 1,3 i 1,5 milijardi američkih dolara. Tržišta u nastajanju, poput jugoistočne Azije i Zaljeva, značajno pridonose rastu sektora. Istovremeno, Ujedinjeni Arapski Emirati imaju razvijenu nautičku industriju za koju se očekuje da će dostići vrijednost od oko 66 milijardi dolara do kraja ove godine. Spomenuta poslovna suradnja osnažit će poziciju Dubaija kao jednoga od pet vodećih svjetskih središta turizma, trgovine, transporta i financija.

U zemljama članicama Zaljevskog vijeća za suradnju (GCC) te na Bliskom Istoku općenito postoji rastuća potreba za marinama. Spomenuta je regija važno tržište za luksuzne jahte: za ukupno 205 luksuznih jahti potrebni su vezovi dulji od 40 metara, što predstavlja 13 posto ukupnog broja jahti u svijetu. Osim toga, prema nedavno objavljenom izvješću Udruženja graditelja superjahti (SYBA), regija je u protekle tri godine doprinijela rastu broja luksuznih jahti u svijetu s čak sedam posto. 

O Meraasu

Meraas posluje u različitim sektorima, uključujući hranu, maloprodaju, rekreaciju, hotelijerstvo, zdravlje i obrazovanje i osmišljava projekte za različite skupine ljudi s ciljem poticanja urbane kulture u Dubaiju i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Neke od njihovih destinacija su primjerice City Walk, The Beach, Boxpark, Last Exit, The Outlet Village, Kite Beach, Al Seef, La Mer, The Yard i Bluewaters.

O Dubai Holdingu

Dubai Holding ulagački je konglomerat koji posluje u 12 zemalja i trenutno zapošljava više od 20.000 ljudi.

Osnovan je 2004. godine i upravlja imovinskim portfeljem koji je vrijedan 130 milijardi dirhama te podupire snažan razvoj gospodarstva Dubaija koje se ne naslanja na naftu, a uključuje sljedeće sektore: turizam, hotelijerstvo, nekretnine, medije, ICT, obrazovanje, dizajn i trgovinu.

Portfelj uključuje neke od najvećih poslovnih grupa među kojima ističemo Jumeirah Group, hotelsku grupu koji posjeduje i upravlja s 20 hotela u devet destinacija u osam zemalja.

Trenutni projekti Dubai Holdinga u pripremi doprinijet će portfelju značajnih dostignuća Emirata. To uključuje Marsa Al Arab, Emirates Towers District i Dubai Creek Harbour, zajednički pothvat s tvrtkom Emaar Properties. Dubai Holding igra važnu ulogu i u provedbi strategije Dubaija za gospodarsku diversifikaciju i inicijativa kao to su Tourism Vision 2020, Dubai Innovation Strategy i Dubai Industrial Strategy.

O tvrtki D-Marin

D-Marin je tvrtka koja posluje u sklopu Doğuş grupe, a osnovana je kako bi postavila nove standarde u poslovanju marina. Upravlja poslovanjem 11 jedinstvenih marina smještenih u Turskoj, Grčkoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Jedan je od najvećih međunarodnih lanaca marina na istočnom Mediteranu, a promiče rekreativnu plovidbu te razvija održiva poslovanja koja potiču zapošljavanje lokalnog kadra i rast unutar ekonomije. Ukupni broj vezova iznosi 8.471.

Osim toga, D-Marin je proširio svoje usluge na održavanje, servis i popravke superjahti zahvaljujući partnerskom sporazumu s tvrtkom MB92 sklopljenom u Barceloni. Nakon sklapanja spomenutog sporazuma, u portfelj su ušla dva dodatna centra za održavanje i popravke: Blohm + Voss La Ciotat i Compositeworks, oba smještena u Francuskoj. Ta se dva centra mogu pohvaliti dugogodišnjim iskustvom i stručnošću na polju održavanja i popravaka superplovila.

O Doğuş grupi

Doğuş grupa osnovana je 1951. godine te postavlja standarde za bolje življenje predvođenjem otkrića koja oblikuju suvremeni život.

Grupa je aktivna u sedam temeljnih sektora i industrija, uključujući automobilsku industriju, građevinarstvo, medije, turizam i usluge, nekretnine, energetiku, te hranu i piće. Osim toga, svoj rast održava tekućim poslovanjem, ali i novim ulaganjima u tehnologiju, sport i zabavu. Unutar Grupe posluje više od 300 tvrtki u 25 zemalja na četiri kontinenta, a zaposleno je više od 35.000 ljudi. Grupa korisnicima nudi napredne tehnologije, vrhunske brendove te dinamične ljudske potencijale.

Doğuş grupa trenutno je partner i surađuje s nekima od najvećih svjetskih igrača kao što su, primjerice, Volkswagen AG i TÜVSÜD u automobilskoj industriji; Condé Nast (Vogue, GQ) u medijskoj industriji; Hyatt International Ltd. u turizmu; grupacije Latsis, Kiriacoulis i Adriatic Croatia International (ACI) na polju upravljanja marinama i nautičarstvu; međunarodna grupacija Azumi Group koja drži brendove kao što su Coya, Roka, Zuma i Oblix u industriji hrane i pića i zabavnoj industriji; te južnokorejska grupacija SK Group na polju e-trgovine.