Tržište najma brodova ponovno je oživjelo

Grčka i Hrvatska glavna su tržišta za iznajmljivanje plovila

Izvor: Turizmoteka         Foto: Marina Šangulin

Prema novom izvješća od strane Transparency Market Research ,o stanju na globalnom tržištu iznajmljivanja brodova, predviđa se da će to tržište ostvariti promet od 26 milijardi dolara do 2027. To tržište rasti će po godišnjoj stopi od približno 4% tijekom prognoziranog razdoblja.

Širenje globalnog tržišta iznajmljivanja brodova

Tržište za iznajmljivanje plovila značajno se širi u svim regijama. Europa i Sjeverna Amerika visoko su razvijena tržišta za iznajmljivanje plovila, a procjenjuje se da će se tržišta u tim regijama znatno proširiti tijekom predviđenog razdoblja. Zemlje duž Sredozemnog i Karipskog mora ključna su tržišta iznajmljivanja plovila. I u Azijskom Tihom oceanu, Japanu, Australiji i Novom Zelandu razvijena su tržišta za iznajmljivanje plovila. Istodobno veliki napori na razvoju nautičkog turizma u Južnoj Koreji i Tajlandu vjerojatno će ojačati tržište iznajmljivanja plovila i u tim zemljama.

Razvoj internetskih portala i širenje tvrtki za iznajmljivanje plovila učinili su iznajmljivanje brodica vrlo povoljnim i isplativim, što zauzvrat jača nautički turizam i posljedično ubrzava tržište iznajmljivanja plovila.
Rast dohotka po glavi stanovnika u većini zemalja natjerao je društvo da troši više na slobodno vrijeme i luksuzne aktivnosti. Nadalje, nautički turizam i morske aktivnosti dobivaju na popularnosti u razvijenim regijama i zemljama u razvoju. Stoga se tržište najma brodica širi značajnim tempom.

Promjena načina života dovela je do otklona od tradicionalnih jedriličarskih odredišta Kariba i Sredozemlja do manje poznatih odredišta u Azijskom Tihom oceanu, Bliskom Istoku i Antarktiku. Stoga porast sklonosti potrošača da istražuju nove destinacije i porast broja morskih destinacija u cijelom svijetu povećavaju broj plovila dostupnih za najam ili zakup. To će vjerojatno pokrenuti globalno tržište najma plovila u bliskoj budućnosti.

Na temelju poslovnog modela, peer to peer (P2P) je istaknuti segment koji se širi nevjerojatnom brzinom. Dostupnost nekoliko servisnih platformi kao što su Boatsetter i GetMyBoat pokreću P2P segment na tržištu iznajmljivanja plovila. Nadalje, ljubitelji jedrenja koji žive duž obalnih područja u Sjevernoj Americi i Europi posjeduju brodove i nude ih u najam putem internetskih portala. To osigurava zaposlenost i dovoljnu zaradu za održavanje i servisiranje tih plovila.

Regionalna analiza tržišta globalnog iznajmljivanja plovila

Globalno tržište najma plovila dijeli se na Sjevernu Ameriku, Europu, Azijski Pacifik, Bliski Istok i Afriku i Latinsku Ameriku. Europa je u 2018. godini zauzela istaknuti udio na svjetskom tržištu, zbog prisutnosti velikog broja marina i velike sklonosti vodenim sportovima i slobodnim aktivnostima. Grčka i Hrvatska glavna su tržišta za iznajmljivanje plovila, a tržište u tim zemljama kontinuirano se širi zbog širenja nautičkog turizma u regiji.

Zemlje poput Južne Koreje, Tajlanda, Brazila i Kine brzo se razvijaju na tržištima za iznajmljivanje brodica, zbog velikog ulaganja vlada na razvoju i promociji nautičkog turizma u njihovim zemljama.