Ograničenja za kruzere u sve više gradova

Nakon Dubrovnika i norveški Bergen donosi ograničenje za kruzere


Izvor: Turizmoteka           Foto:TZG Dubrovnik

Kružni turizam je oblik zabave, ali također može uzrokovati velike probleme onim gradovima koje ti veliki “hoteli“ posjećuju. Tako su građani najposjećenijih turističkih odredišta sve nezadovoljniji masom turista u njihovim gradovima.
Jedan od prvih koji je riješio taj problem je hrvatski lučki grad Dubrovnik.

U Veneciji, Valleti i drugdje, tek se raspravlja o sličnim mjerama ograničavanja kružnog turizma. Bergen u Norveškoj također planira smanjiti broj brodova.
Bergen je grad s više od 200.000 stanovnika. To je povijesni stari grad sa zaštitom UNESCO-a. Međutim, kruzeri su brojni u tom gradu uzrokujući različite probleme - prekomjernog turizma, prometnih gužvi, onečišćenja zraka….

Kružni brodovi uzrokuju ozbiljno onečišćenje zraka u lučkim gradovima u kojima se nalaze. Znanstvenik Axel Friedrich, koji je otkrio "dieselgate", upozorava na onečišćenje zraka: "U lukama, u zraku, za vrijeme boravka kruzera pojavljuju se vrlo male čestice koje prodiru u pluća i mogu uzrokovati srčane bolesti, srčane napade".

Francuske službe za zaštitu  okoliša i njemačka nevladina organizacija Nabu izvršila su mjerenja u gradu Marseille: u luci, u vrijeme boravka kružnih brodova, gustoća štetnih sitnih čestica je 70 puta veća nego u gradu.

Pored toga, cijene roba u središtu toga grada , osobito na turističkom tržištu ribe, porasle su na nekontrolirane razine.

Zato su gradske vlasti, prošlog tjedna donijele nove odluke o smanjenju broja kruzera. Prije samo godinu dana, gradsko vijeće, luka i turistička tijela složili su se da Bergen može dnevno posjetiti najviše 4 kruzera s ukupno ne više od 9000 ljudi. Od 2019, ograničenje ulaska je na tri broda s najviše 8000 putnika.
Temelj za takvu odluku političkih vlasti u Bergenu je studija koju je izradio Menon Economics. Prema tom izvješću, prosječni izdaci putnika s kruzera u Bergenu su oko 700 kruna (oko US $ 82).

To su još uvijek znatne svote novca, s obzirom na količinu putnika. No,samo relativno mali broj tvrtki ima koristi od toga. No, većina se, međutim, brine o kvaliteti života i vjeruje da Bergen nije mjesto masovnog turizma i da se treba usredotočiti na kvalitetu, a ne na količinu.

Na Sredozemlju je broj luka koje primaju kruzere udvostručen u  zadnjih  deset godina. Pa ipak, ta regija je tek treće svjetsko tržište za krstarenje: najrazvijenije destinacije su Karibi i Azija Pacifik.

Očekuje se kako će ukupan broj putnika na kruzerima u 2018. godini iznositi oko 27,2 milijuna, što je povećanje od 24,7 milijuna u odnosu na zadnje  dvije godine, prenosi Cruia Line International Association (CLIA). Taj eksponencijalni rast se ne usporava. Čak 106 novih brodova  će zaploviti u narednih deset godina, prema vijestima Cruise Industry News.