Moderan katamaran „VIDA“ u floti Jadrolinije

Vozi na na brzobrodskoj liniji Split – Hvar – Korčula


Izvor i foto:Jadrolinija
Katamaran „Vida“, trenutno 50. brod u floti Jadrolinije, vrijednosti preko 35 milijuna kuna, priključen je floti Jadrolinije. Katamaran „Vida“ izgrađen je u najmodernijoj karbon-sendvič konstrukciji 2011. godine u brodogradilištu Brødrene u Norveškoj, a nabavljen je od norveškog brodara Fjord1 AS. Kapacitet katamarana je 304 putnika i visokog je standarda uređenja. Dužina katamarana je 38,50 i širina 10,20 metara te maksimalne brzine 33 čvora.

Katamaran je prilagođen osobama s invaliditetom, a u sklopu projekta „Jadrolinija – prijatelj djece“, osiguran je kutak za najmlađe putnike. Jadrolinija želi „misliti zeleno“ pa je „Vida“ prvi katamaran u floti s mogućnošću prijevoza bicikla. Naime, bicikle je dosad bilo moguće prevesti na svim trajektnim linijama, ali ne i katamaranskim. Još je jedna novost predstavljena u sklopu novonabavljenog katamarana, a riječ je o uvođenju oglašavanja na površinama brodova. Takva praksa već postoji kod ostalih europskih brodara, a primjer „Vide“ predstavlja iskorak kojim će Jadrolinija iskoristiti dodatni potencijal koji flota pruža.

Ovo ljeto katamaran „Vida“ prevozit će putnike Jadrolinije na brzobrodskoj liniji Split – Hvar – Korčula, a prilikom uvođenja u flotu predsjednik Uprave Jadrolinije Alan Klanac je izjavio: „Strateški razvoj Jadrolinije uvjetovan je modernizacijom flote te je ovo jasan nastavak ulaganja koje pridonosi stvaranju snažnije Jadrolinije. To znači konkurentnost u natječajima pred nama, efikasnije povezivanje na postojećim katamaranskim linijama, a našim putnicima udobnije putovanje i viša razina usluge. Nadam se da će upravo oni najviše uživati u novom katamaranu, a mi nastavljamo s dobrim vjetrom u leđa u srce sezone pred nama.“