Savjetodavna potpora za razvoj malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj

EBRD, EK, EIB i Savjetodavni centar EIB-a pokreću program potpora

Izvor i foto: EBRD

Novi savjetodavni program pokrenut je danas u Zagrebu i pomoći će domaćim poduzećima u Hrvatskoj da povećaju svoju konkurentnost u okviru zajedničke inicijative Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Europske komisije (EK), Europske investicijske banke (EIB) i Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (ESCU).
Program je dio Komisijina Plana ulaganja za Europu, koji je usmjeren na poticanje ulaganja u svrhu otvaranja novih radnih mjesta i povećanja rasta pametnom upotrebom novih i postojećih financijskih sredstava, uklanjanjem prepreka ulaganjima te osiguravanjem veće vidljivosti i tehničke pomoći za projekte ulaganja.
Novim programom nastoji se poduprijeti 250 malih i srednjih poduzeća (MSP-ova) u Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj i Rumunjskoj pružanjem prilagođenih poslovnih savjeta u razdoblju od dvije godine. Pružene usluge poduzećima će omogućiti pristup domaćim i međunarodnim konzultantskim uslugama kako bi povećali svoju konkurentnost i podigli poslovanje na višu razinu. Mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj imat će izravne koristi od programa, u okviru kojega će im se pružiti stručna znanja iz raznih područja, uključujući strategiju, procese, financijsko upravljanje, marketing i pristup međunarodnim tržištima.
Nadia Petkova, direktorica EBRD-ove Regionalne mreže za financiranje i razvoj malih i srednjih poduzeća, izjavila je: „Budući da više od 95% svih poduzeća u Hrvatskoj čine mala poduzeća, možemo zaključiti da u zemlji vlada snažan poduzetnički duh. U okviru inicijative pružit ćemo prilagođeno poslovno savjetovanje kako bismo zadovoljili potrebe i potaknuli rast tih poduzeća. Iznimno smo ponosni na svoje partnerstvo s Europskom unijom i Europskim savjetodavnim centrom za ulaganja, s kojima smo odlično surađivali u Bugarskoj, Grčkoj i Rumunjskoj. Zajedno ćemo ojačati utjecaj koji imamo na domaća gospodarstva u regiji.”

Manica Hauptman, zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, navela je: „Hrvatska je imala brojne koristi od Junckerova plana, za koji se očekuje da će potaknuti više od 1 milijarde eura ulaganja u Hrvatsku. No hrvatski građani i poduzeća od njega mogu ostvariti dodatne koristi – zajednički projekt usluga potpore pružit će prijeko potrebnu tehničku pomoć hrvatskim malim i srednjim poduzećima kako bi mogli ostvariti više ulaganja, poboljšati svoju konkurentnost i otvarati nova radna mjesta.”

Jean-Luc Revéreault, Voditelj odjela za strategije, Savjetodavne usluge, Europska investicijska banka, rekao je: „Posebno nam je drago što možemo surađivati s EBRD-om u okviru Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (ESCU) i ponuditi ovu uzbudljivu novu priliku kako bismo pomogli hrvatskim malim i srednjim poduzećima da se šire, otvore nova radna mjesta i dosegnu svoj puni potencijal. Europska investicijska banka i Europska komisija surađuju diljem Europe kako bi stavljanjem stručnih znanja na raspolaganje potaknule nova ulaganja i osnažile poslovnu aktivnost. Jedan od posebnih ciljeva je razviti mrežu partnera na lokalnoj i međunarodnoj razini te ponuditi komplementarne usluge relevantnih institucija. Suradnja s EBRD-om odražava taj pristup i predstavlja značajan korak u ispunjavanju potrebe za savjetodavnom potporom u sektoru malih i srednjih poduzeća.”

U programu mogu sudjelovati poduzeća s manje od 50 milijuna eura prihoda i manje od 250 zaposlenih, pod uvjetom da su u većinskom domaćem vlasništvu. U bliskoj suradnji s EBRD-om, prvi korak poduzeća u okviru programa jest procjena vlastitih potreba i mogućnosti za razvoj. EBRD zatim povezuje tvrtku sa stručnim konzultantom ili međunarodnim savjetnikom koji može pružiti relevantna stručna znanja. Program pruža i prilike za edukaciju malih i srednjih poduzeća i konzultanata kako bi usvojili vještine potrebne za daljnje unaprjeđenje poslovanja.