Otvoreno savjetovanje za program sufinanciranja projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina)

Ukupna je vrijednost bespovratnih sredstva koja su na raspolaganju u okviru Poziva 75 milijuna kuna


Izvor: HGK                         Foto: savjetovanja.gov.hr

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike započelo je na središnjem portalu za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću e-Savjetovanja savjetovanje o nacrtu Uputa za prijavitelje Poziva na dostavu projektnih prijedloga Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina).

Poziv se planira u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., specifičnog cilja 4b2 – Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije (OIE) u privatnom uslužnom sektoru (turizam, trgovina). Ukupna je vrijednost bespovratnih sredstva koja su na raspolaganju u okviru Poziva 75 milijuna kuna, pri čemu najniži iznos koji se može dodijeliti pojedinačnom projektu iznosi 220 tisuća kuna, dok se pojedinačnom prijavitelju, za jedan ili više projekata, može dodijeliti najviše 13 milijuna kuna.

 

Poziv je namijenjen mikro, malim, srednjim i velikim 100 posto privatnim poduzećima registriranim za obavljanje djelatnosti iz područja uslužnog sektora:

Turizam: smještaj, priprema i usluživanje hrane i pića, putničke agencije, organizatori putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge

Trgovina: trgovina na veliko i na malo motornim vozilima i motociklima, popravak motornih vozila i motocikala, trgovina na veliko i trgovina na malo (osim trgovine motornim vozilima i motociklima).

Prijavitelj po Pozivu u postupku dodjele bespovratnih sredstava može podnijeti najviše jedan projektni prijedlog te se s jednim prijaviteljem može sklopiti najviše jedan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Financirat će se projekti koji predviđaju mjere povećanja učinkovitosti korištenja energije privatnog uslužnog sektora turizma i trgovine, omogućujući pružanje jednake količine rezultata korištenjem manje količine isporučene energije te smanjenje udjela konvencionalnih goriva u ukupnoj potrošnji energije uvođenjem novih sustava za korištenje energije OIE, a prihvatljive aktivnosti uključuju pripremu dokumentacije projektnog prijedloga i ostale projektno-tehničke dokumentacije, provedbu aktivnosti energetske obnove i aktivnosti upravljanja projektom.

E-savjetovanje je otvoreno do 28. veljače, a dotad zainteresirani prijavitelji imaju mogućnost postavljanja pitanja i dobivanja svih potrebnih pojašnjenja o Pozivu Ministarstva.

 E-savjetovanje objavljeno je na poveznici.

 Pozivaju se zainteresirane članice da se uključe u postupak savjetovanja samostalno te putem svojih matičnih udruženja i zajednica. Prema interesu, Hrvatska gospodarska komora na savjetovanju će objaviti zajednički stav zainteresiranih.

O daljnjim aktivnostima u vezi s e-savjetovanjem i samim natječajem, informacije možete pratiti na web-stranicama Sektora za energetiku i zaštitu okoliša.