Vrsar: Tečaj za certificiranog vodiča interpretatora

Certified Interpretive Guide - CIG

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Vrsar

Ukoliko želite nadograditi vještine predstavljanja kulturne i prirodne baštine, te pasivne posjetitelje pretvoriti u aktivne sudionike pozivamo Vas da se prijavite na:


Tečaj za certificiranog vodiča interpretatora
(Certified Interpretive Guide - CIG)
u Vrsaru

Datum i vrijeme održavanja:
• Tečaj će se održati od 26. 4. do 28. 4. 2024. godine (od petka do nedjelje) i od 4. 5. do 5. 5. 2024. (subota i nedjelja) od 09:00 do 18:00 sati na hrvatskom jeziku.

Mjesto održavanja:
• Zajednica Talijana Vrsar – Comunita degli Italiani Orsera, Ul. Gradska vrata 2, 52450, Vrsar, GPS: 45.15047130092764, 13.60688045579494

Prijave:
• Prijave su otvorene do petka, 12. 4. 2024. do 15:00 h ili do popunjena maksimalnog broja polaznika (16).
• Prijave se šalju na e-mail info@infovrsar.com
• Prijava mora sadržavati: ime i prezime, kontakt broj, e-mail adresu, kratku biografiju, kratku motivacija zašto želite učestvovati na tečaju.

Tečaj uključuje:
• 40 sati vježbi i radionica
• Priručnik o interpretaciji baštine po metodologiji Interpret Europe
• Potvrdu o sudjelovanju na tečaju
• Certifikat izdan od strane Udruge Interpret Europe, nakon uspješno završenog individualnog zadatka.

Cijena:
• Cijena tečaja iznosi 200,00 € po polazniku.
• Za sve polaznike tečaja obavezno je učlanjenje u Udrugu Interpret Europe koja izdaje certifikate o položenom tečaju. Prije početka edukacije potrebno se učlaniti u udrugu Interpret Europe putem linka: https://members.interpret-europe.net/membership/create-an-account/?level=2 . Prilikom učlanjenja potrebno je upisati kod: ENTRY2024 – koji omogućava sniženu cijenu članarine za prvu godinu članstva. Snižena cijena obaveznog jednogodišnjeg učlanjenja u Udrugu Interpret Europe iznosi 33,75 €.
• Obroci i smještaj za vrijeme tečaja nisu uključeni u cijenu.

• NAPOMENA: Za polaznike s prebivalištem na području Općine Vrsar-Orsera moguće je djelomično pokriće troškova od strane TZO Vrsar, za što je potrebno uz prijavu dostaviti motivacijsko pismo naslovljeno TZO Vrsar za sudjelovanje na tečaju u kojem prijavitelj opisuje način na koji će implementirati znanja s tečaja, te na koji će način to doprinijeti interpretaciji baštine na području općine Vrsar-Orsera.
Prvenstvo prijave imaju licencirani turistički vodiči. Tečaj je otvoren za sve ostale koji osobno predstavljaju baštinu posjetiteljima: muzejski vodiči, vodiči prirodne baštine, tradicijski obrtnici, članovi neprofitnih organizacija, članovi destinacijskog menadžmenta. Preporučuje se osobama koje već imaju iskustva s vođenjem posjetitelja. Prisutnost na tečaju mora biti 100% da bi se mogao dobiti certifikat.

NAPOMENA:
Ovaj tečaj i certifikat ne nadomještaju službenu licencu za turističkog vodiča prema važećim zakonskim propisima u Republici Hrvatskoj.

Organizator:
Tečaj će se održati u organizaciji Turističke zajednice općine Vrsar.

O Interpret Europe:
Interpret Europe je Međunarodno udruženje za interpretaciju baštine. Udruga je osnovana 2010. godine s ciljem poticanja izvrsnosti i učinkovitosti u interpretaciji materijalne i nematerijalne baštine, kao i osvještavanja o njenoj važnosti za razvoj lokalnih zajednica. Kroz svoje aktivnosti Udruga potiče širenje znanja i vještina, razmjenu ideja, znanja i iskustava iz područja interpretacije baštine. Danas ima više od 1200 članova u 56 zemalja Europe i svijeta.

O trenerici:
Vida Ungar certificirana je trenerica pri europskom udruženju Interpret Europe te međunarodna koordinatorica tima za interpretaciju prirodne baštine. Ima dugogodišnje iskustvo kao stručna suradnica, autorica tekstova, kreatorica i promotorica interpretacijskih sadržaja na projektima diljem Hrvatske: od posjetiteljskih centara i poučnih staza, zaigranih interaktivnih brošura i vodiča do baštinskih događanja i tematskih tura. Vlasnica je obrta za interpretaciju baštine Bora Fora kroz koji neumorno daje glas stijenama i stablima, zvijerima i ljudima, prošlim vremenima i drevnim običajima.

„Through interpretation, understanding; through understanding, appreciation; through appreciation, protection. “
Freeman Tilden