Više turizma, više kriminala: primjer Hrvatske

Znanstveni utorak u Ekonomskom institutu, Zagreb

Izvor i foto: eizg.hr

Pozivamo vas na Znanstveni utorak koji će se održati 27. rujna 2018. godine (četvrtak) u Ekonomskom institutu, Zagreb, I. kat, s početkom u 14:00 sati.
Izlaganje će održati dr. sc. Vedran Recher na temu:

Više turizma, više kriminala: primjer Hrvatske

Izlaganje se temelji na istraživanju o utjecaju turizma na broj kaznenih djela protiv imovine u Hrvatskoj. Na temelju mjesečnih panel podataka za županije u razdoblju 1998.–2016., procijenjena je elastičnost broja kaznih djela protiv imovine s obzirom na broj turista. Rezultati analize pokazuju da turizam povećava učestalost imovinskih kaznenih djela. Elastičnost kriminala s obzirom na turizam varira prostorno i prema vrsti imovinskog kaznenog djela: veća je za obalne županije u odnosu na kontinentalne te za krađe u odnosu na teške krađe.

Istraživanje, nastalo u okviru projekta Tvoj Grant@EIZ u koautorstvu s dr. sc. Ivicom Rubilom, također nudi i nove uvide u potencijalne kriminalne aktivnosti kada bi one bile isključivo pod utjecajem turizma. Naime, procijenjene elastičnosti upotrijebljene su za hipotetske (engl. counterfactual) izračune koji pokazuju kako bi se kretao kriminal na godišnjoj razini u razdoblju 2006.–2016. kada bi kretanje broja kaznenih djela bilo isključivo pod utjecajem kretanja turizma.

Nalazi pokazuju da bi broj kaznenih djela u 2016. bio znatno veći nego što je doista bio. Elastičnosti su dovoljno velike da u odsustvu jakih kompenzirajućih čimbenika čak i umjereni rast turizma dovodi do značajnog porasta imovinskih kaznenih djela.
Vedran Recher asistent je na Ekonomskom institutu, Zagreb. Istraživački interesi su mu ekonomika kriminala, primijenjena ekonometrija i politička ekonomija.