Veliko finale Creskog kaića uz regatu, brudetijadu i Maura Staraja & La Bandu

Uživajte u subotu, 1. lipnja, uz regatu tradicijskih barki na jedra, uvijek atraktivnu brudetijadu, natjecanje u udičarenju te podjelu nagrada najuspješnijima u turnirima

Foto: Robert Sabljić

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Cres

Creski kaić, događanje posvećeno očuvanju creske pomorske baštine i tradicije, i ove godine je od 27. svibnja do 2. lipnja pripremio atraktivan program uz brojne radionice, turnire u boćanju, briškuli i trešeti, odličnom zabavnom programu i brojnim koncertima, a sve uz gastronomske delicije koje su se pripremale u sklopu događanja.
Pred nama je veliko finale događanja koje će se održati u petak, 31. svibnja i subotu, 1. lipnja, dok će nedjeljni program Jazz na Kaiću zaključiti ovogodišnje izdanje ove iznimno popularne manifestacije.

Petak, 31. svibnja, označit će dolazak i okupljanje tradicijskih plovila kao i vrlo atraktivno otvoreno prvenstvo u „Mori cantadi“. Ova tradicionalna igra za dva ili četiri igrača, čiji korijeni sežu do 7. stoljeća p.n.e. i drevnog Egipta, igrala se u antičkoj Grčkoj i starome Rimu. U Italiji se naziva morra, u Francuskoj mourre, u Arapskom svijetu mukharaja, u Dalmaciji mura i šijavica, a u Istri, kao i na Cresu, mora cantada. Iako neupućenom pojedincu možda zazvuči kao svađa, ova igra spaja i stvara nova prijateljstva, a ovim natjecanjem se čuva od zaborava.

U gastro dijelu će se pripremati riba iz uzgajališta Orada Adriatic, a održat će se i radionica filcanja „Vunene sličice“ za odrasle i djecu iznad 12 godina, predavanje “Očuvanje tradicije drvene brodogradnje“, susret majstora drvene brodogradnje Jadrana te šahovski turnir Creski kaić. Do dugo u noć sve posjetitelje zabavljat će band Infinity.

Subota, 1. lipnja, počinje natjecanjem u udičarenju, nakon čega će uslijediti regata tradicijskih barki na jedra koja započinje u 13:00 sati. Ova atraktivna regata okupit će 30-ak pasara, gajeta, guceva, leuta i batana koje stižu na prekrasan otok Cres iz Italije, Istre, Liburnije, Raba i Lošinja.

Subota je rezervirana i za brudetijadu koja će ove godine okupiti 10-ak ekipa s oko 100 kuhara koji će se natjecati u pripremanju popularnog jela – brudeta od ribe. Brudeti će se moći degustirati, a koji će biti najbolji, odlučit će stručni žiri. Osim vrhunskih brudeta, brudetijada uvijek donosi i puno odlične zabave za sudionike i posjetitelje.

Večernji sati donose podjelu nagrada najboljima u regati i sportskim turnirima, nakon čega su za odličnu zabavu zaduženi popularni Mauro Staraj & La Banda. Posebno atraktivna bit će i noćna plovidba tradicijskih barki koja će svim posjetiteljima pokazati igru jedra i svjetala u creskoj luci.
U nedjelju, 2. lipnja održat će se koncert Filip Flego Quarteta na kaiću, a kojim će završiti ovogodišnji Creski kaić.


Organizator događanja je Jedriličarski klub Reful Cres, partneri su Grad Cres i Otra, događanje je sufinancirano iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo putem FLAG-a Vela vrata, a održava se uz potporu TZ grada Cresa, Primorsko goranske županije, TZ Kvarnera te u suradnji s brojnim creskim klubovima, udrugama i ustanovama.

Program događanja i više informacija potražite na https://creskikaic.eu/
Više informacija o događanju Creski kaić: Marčelo Damijanjević, Jedriličarski klub Reful, 098 227 454.


CRESKI KAIĆ – program
Petak, 31.5.2024.
16.30 Creska luka: Dolazak i okupljanje tradicijskih plovila
17.30 Gradska loža: Otvoreno prvenstvo Cresa u „Mori cantadi“
18.00 Trg F. Petrića: Priprema i degustacija pečene ribe iz uzgajališta Orada Adriatic
18.00 Dvorište Udruge Ruta (Zazid 4a): Radionica filcanja za odrasle i djecu iznad 12 godina „Vunene sličice“ (obavezna prijava +385 98 313029, Vesna)
19.00 Trg ispred Creskog muzeja: Šahovski turnir „Creski kaić”
19.00 Zajednica Talijana Cres: Predavanje “Očuvanje tradicije drvene brodogradnje”, Udruga Betinska Gajeta 1740.
20.00 Zajednica Talijana Cres: Susret majstora drvene brodograditelja Jadrana
21.00 Pišarjola: Koncert „Infinity Band”

Subota, 1.6.2024.
9.00 Lungomare sv. Mikule: Početak natjecanja u udičarenju, djeca
11.00 Restoran Nono Frane: Sastanak skipera tradicijskih plovila
13.00 Lungomare sv. Mikule: Start regate tradicijskih plovila
15.00 Trg F. Petrića: Završetak regate, smotra tradicijskih plovila
17.00 Trg F. Petrića: „Brudetijada“
19.30 Trg F. Petrića: Izbor najboljeg brudeta i degustacija
20.00 Pišarjola: Podjela nagrada tradicijske regate i ostalih turnira
21.00 Pišarjola: Koncert „Mauro Staraj&La Banda“
21.30 Creska luka: Igra jedra i svjetla – noćna plovidba tradicijskih plovila

Nedjelja, 2.6.2024.
20.00 Koncert „Jazz na Kaiću“ Filip Flego Quartet