Tradicionalni uskrsni Emaus na Skradinskom buku

Skradinski buk, ponedjeljak, 1. travnj

Izvor i foto. Turizmoteka/NP Krka

Na Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja, na Skradinskom buku i ove će se godine proslaviti uskrsni Emaus, a do 13 sati ulaz u Nacionalni park „Krka“ bit će besplatan za sve hodočasnike.

Na Skradinskom buku u Nacionalnom parku „Krka“ i ove će se godine na Uskrsni ponedjeljak tradicionalno proslaviti uskrsni Emaus ili uskrsna euharistija u prirodi koju organizira Župa Skradin. Euharistijsko slavlje koje će početi u 11 sati pred crkvom sv. Nikole predvodit će biskup Tomislav Rogić.

Emaus je euharistijsko slavlje u spomen na Isusov susret nakon uskrsnuća s učenicima u Palestini. Okupljanja na Uskrsni ponedjeljak na Skradinskom buku počela su 1996. godine, kada se prvi put okupio mali broj vjernika iz Skradina. Nakon toga ono je postalo tradicionalno, pa se danas toga dana u Nacionalnom parku okupi mnoštvo hodočasnika iz župa diljem Hrvatske, kako bi uživali u euharistijskom zajedništvu i blagovali posvećeni kruh u okruženju jedinstvene prirode.

Naime, Skradinski buk je posljednja, sedma, i najduža sedrena barijera na rijeci Krki i jedan od najneobičnijih i najljepših lokaliteta u Nacionalnom parku „Krka“.