Tinjan: Ljetni festival istarskog pršuta

Tinjan, 12. i 13. srpnja 2024.

Izvor i foto: Turizmoteka/Festival istarskog pršuta

Krajem ovoga tjedna u Tinjanu istarski pršutari predstavit će svoje proizvode, i onaj na kojeg su najviše ponosni pršut. Istarski pršut jedna je od najpoznatijih istarskih gastronomskih delicija, a nosi oznaku izvornosti i zemljopisnog porijekla. Istarski pršut, poznato je suši se na buri bez kože, uz dodatak vrlo malog broja začina.

Od istarskih pršutara na Festivalu istarskog pršuta u Tinjanu, 12. i 13. srpnja predstavit će se pršutane Antolović, Buršić, Dujmović, Milohanić i Tomaso, te OPG Franjul. Redom su to proizvođači istarskog pršuta čiji su proizvodi nagrađivani na brojnim sajmovima. Da raznolikost ponude bude još veća pobrinut će se i gosti iz Španjolske s čijim se proizvođačima istarski pršutari već dugi broj godina druže, u goste stižu i Slovenci te Beliščani. Pršut se naravno, izvrsno sljubljuje i sa sirom, pa će i njega biti u ponudi, a sve će se moći zaliti i kvalitetnim vinima i koktelima, i drugim pićima.

Ulaz na Festival istarskog pršuta za sve je posjetitelje besplatan, manifestacija započinje u petak u 18 sati, a na štandovima će se nuditi fritule, palačinke, pa čak i pizza. U ponudi će biti i proizvodi lokalnih OPG-ova.

Svi oni koji se krajem tjedna zapute u Tinjan, općinu istarskog pršuta, nakon što kušaju pršute, možda malo zavire u slatku ili slanu ponudu, moći će uživati i u dobroj glazbi i to 12. srpnja posjetitelje će zabavljati Alfa Time Band i 2BMB band, a 13. srpnja grupa Vigor i Etaloni band.

Festival istarskog pršuta u Tinjanu, Općina Tinjan kao njegov organizator zamislila je kao mjesto druženja, mjesto na kojem će posjetitelji moći zastati, opustiti se i uživati. Možda zaplesati i zapjevati, ili jednostavno sjediti u hladovini i pod zvijezdama u toploj ljetnoj noći. Pa zašto se onda ne zaputiti ovog vikenda u Tinjan? Nije daleko, a ovoga ga ljeta rado kao svoje odredište za odmor biraju i turisti. Naime, do konca lipnja ovdje je ostvareno gotovo 20 tisuća noćenja.