Šibenik: „Pidoća i debit se vole“

Četvrto izdanje vrhunske gastro manifestacije

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Šibenik

Na šibenskoj rivi, na Trgu Pavla Šubića I, u petak 14. lipnja, od 19 sati održat će se manifestacija ‘Pidoća & Debit se vole‘ gdje će svi posjetitelji imati priliku otkriti po čemu je šibenska pidoća posebna, te kušati razne verzije ove skladne kombinacije.
Ova supernamirnica - pidoća, dagnja ili mušula, gastronomski je simbol srca Dalmacije gdje rijeka Krka dodiruje more. Otprilike u isto vrijeme kad pidoća je spremna za konzumaciju mladi debit puni se u butelje i spreman kreće prema tržištu. Na vašem stolu oni se susreću i zaljube: puna, mlada pidoća i svježi, lepršavi debit postaju skladan par.

Zašto je šibenska pidoća posebna? Zbog utjecaja Krke i fitoplanktona kojima se pidoća hrani, u području oko šibenskog mosta posebno brzo raste i bogata je mesom. Iako bi pidoća uginula u slatkoj vodi i zapravo je morska školjka, hrana koju joj nosi rijeka koja prolazi kroz krški, vapnenački kraj značajno utječe na njen rast i kvalitetu.

Lokalci su je uparili s najukusnijim vinom tog podneblja i organiziraju četvrto izdanje manifestacije koja će sljedećeg vikenda u Šibenik privući velik broj ljubitelja dobrog vina i ukusno pripremljenih školjki jer stiže ‘Pidoća & debit se vole‘.
Pitak, nježnih aroma, umjerenih kiselina i niskog udjela alkohola debit je najraširenija bijela vinska sorta na Šibensko-kninskom području.

Osam ugostitelja i lokalnih uzgajivača pripremat će pidoće po svojim receptima, a vinari će lijepo ohladiti i preporučiti debit koji će najbolje parirati pojedinom receptu.

Pidoće na razne načine dočarati će posjetiteljima najbolji spoj tradicionalne i moderne kuhinje.

Uz zalazak sunca, lijepu glazbenu podlogu, dobro društvo i skladne okuse sigurno ćete i vi otkriti da se pidoća i debit vole, a u spremanju delicija sudjeluju: Platforma 022, restoran Luce i Brigita, restoran Jadran, restoran Pakai, Ribarski obrt Cipacluki, konoba Campanelo, restoran Pjat, restoran Visiani, a za dobru kapljicu su zadužene vinarije: Sladić, Testament, Baraka, Birin, Vinoplod Šibenik, Prgin, Džapo, Škovina, Rak, i Ante Sladić Vino.

Organizator manifestacije je TZ grada Šibenika u suradnji s TZ šibensko kninske županije.
Veselimo se zajedničkom druženju!