Šibenik: Edukativna muzejska akcija – EMA

Svim sudionicima manifestacije Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ omogućuje besplatan ulaz na završnu svečanost na Burnumu od 10 do 15 sati

Izvor i foto: NP Krka

 Završna manifestacija Edukativne muzejske akcije održat će se u subotu, 18. svibnja 2019. od 10 do 15 sati na arheološkom lokalitetu Burnum.

Edukativna muzejska akcija – EMA održava se svake godine od 18. travnja do 18. svibnja u povodu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja.

Organizira je Hrvatsko muzejsko društvo, Sekcija muzejskih pedagoga, a provodi se u suradnji s brojnim muzejskim i galerijskim ustanovama diljem Hrvatske.

U sklopu ovogodišnje, 24. Edukativne muzejske akcije Muzej grada Šibenika priredio je program pod nazivom „Kulinarski vremeplov“ u suradnji s Kninskim muzejom, Gradskim muzejom Drniš, Muzejom betinske drvene brodogradnje, Turističko-ugostiteljskom školom Šibenik i Javnom ustanovom „Nacionalni park Krka“. Ovogodišnja akcija pokazat će da hrana, kao izvor energije, ali i užitka, može biti razlogom okupljanja, učenja i druženja kroz edukativne i kreativne kulinarske radionice. Sudionici će pripremati hranu prema receptima iz različitih povijesnih razdoblja, od prapovijesti, antike i srednjega vijeka pa sve do 18. stoljeća.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ rado se pridružila tom projektu s ciljem edukacije i promocije tradicionalnih načina života i prehrane na našim prostorima. Oziđana pećina, arheološko nalazište Burnum, srednjovjekovne utvrde i industrijska postrojenja svjedoče da su tijekom neolita, antike, srednjega vijeka i modernog doba ljudi stalno živjeli i radili uz Krku. Upravo je prema tim povijesnim tragovima osmišljeno predstavljanje kulinarskog umijeća naših predaka. Ono je započelo  6. svibnja u Gradskom muzeju Drniš, gdje je JU „NP Krka“ uz pomoć učenika OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog iz Drniša prezentirala pripravljanje antičkih jela prema receptima Ivane Ožanić Roguljić.

Rezultat te suradnje bit će promocija antičkih recepata, koji će biti objedinjeni u kuharici koju će objaviti JU „NP Krka“. Ta će publikacija upotpuniti brošuru Burnum – Kuhinja rimskog vojnika, u kojoj je predstavljena kompleksnost organizacije rimskog vojnog logora Burnum u smislu dopreme i prerade hrane u antičko doba. Tim projektom nastavlja se i valorizacija rimskog vojnog logora Burnum, bisera antičke arhitekture, u kojem će se 18. svibnja organizirati završna svečanost Edukativne muzejske akcije.

Muzej grada Šibenika za sve zainteresirane sudionike organizira besplatan prijevoz autobusom s polaskom iz Šibenika u 10 sati. Prijave i rezervacije za prijevoz potrebno je izvršiti izravno u Muzeju grada Šibenika.

Svim sudionicima manifestacije Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ omogućuje besplatan ulaz na završnu svečanost na Burnumu od 10 do 15 sati.