Sarajevski festival turizma

40. Međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turistička burza

Izvor : Turizmoteka     Foto: skenderija.ba

Piše: Marinko Brkić


40. put KJP Centar „Skenderija“ daje svoj doprinos razvoju turističke ponude Bosne i Hercegovine. Već 4 decenije Skenderija je mjesto okupljanja turističkih radnika BiH i šire regije. Ove godine Festival turizma se održava od 24.-26.oktobra 2018.
Sarajevski festival turizma, u vrijeme sve većeg zanimanja za turističke potencijale ovog dijela Evrope, okuplja turističku ponudu Bosne i Hercegovine i pozicionira njeno mjesto u regiji.

Bosna i Hercegovina je veoma zanimljiva turistička destinacija, zahvaljujući geografskom položaju, izuzetnim prirodnim ljepotama, kulturno-historijskom nasljeđu i pogodnim klimatskim uvjetima.
Sarajevski festival turizma, prije svega afirmira domaću turističku ponudu i potencijale.


Prezentacije strane i domaće turističke ponude, predavanja, promocije, modne revije, kulturno-umjetnički program dio su sadržaja koji će se ponuditi turističkim radnicima i široj publici.

Tema ovogodišnje manifestacije je gastro turizam. S tim u vezi dogovorena je suradnja s Udruženjem kuhara u BiH i Udruženjem barmena ICE Sarajevo na organiziranju raznovrsnih programskih sadržaja:

• Obaranje Guinnissovog rekorda u najvećem serviranju 13.000 palačinki 26.listopada – plato Skenderije
Sadašnji rekord je 12,716 palačinki oboren u Rusiji 25. veljače 2017. g. u Moskvi u trajanju od 8 sati neprekidnog pravljenja palačinki

• Internacionalni Cup kuhara i slastičara 24. i 25. listopada – izložbeni prostor dvorane „Mirza Delibašić“

Cilj ove manifestacije koja se održava drugi put u Bosni i Hercegovini je da na jednom mjestu okupi profesionalce iz oblasti kulinarstava, kako iz BiH, tako i iz zemalja uže regije i Europe, zbog razmjene iskustava i unapređenja struke na globalnom nivou.

Na tom kulinarskom kupu će učešće na natjecanju pored pojedinaca imati i nacionalni timovi iz susjednih zemalja, ali i iz inozemstva, kao i regionalni, restoranski, hotelski i juniorski timovi koji dolaze iz 13 zemalja.

• Internacionalni Cup barmena 24. i 25. listopada – izložbeni prostor dvorane „Mirza Delibašić“

Oživljavanje starih jelovnika 25. listopad – u jednom od sarajevskih hotela. U planu je da se oživi jedan od jelovnika koji je star viš eod 100 godina

• Izložba Svi jelovnici svijeta u dogovoru s Muzejom grada Sarajeva
Izložit će se jelovnici sarajevskih hotela koji su stari vise od 100 g.

U segmentu stručno-edukativnog programa, dana25. listopada u prostoru Doma mladih bit će organizirana „Prva stručna regionalna konferencija o BiH turizmu“. Sudionici konferencije su uvaženi profesori iz BiH i regije, predstavnici institucija i uspješni turistički radnici.