Sadržajno bogati program na Rivijeri Crikvenica

ADVENTURE RACE CROATIA. Dani lovora, REGATA DRVENIH BARAK, COASTAL BEACH SPRINT (VESLANJE)

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Crikvenica

ADVENTURE RACE CROATIA, 15. – 17.5.2024., Jadranovo

U periodu od 13. do 18. svibnja 2024. godine, održat će se međunarodna pustolovna utrka Adventure Race Croatia (ARC). Iz Baške s otoka Krka 30 timova, okupljenih iz 20 zemalja svijeta, zaputit će se na pustolovinu koja će obuhvatiti zahtjevnu rutu dugu čak 550 km, s visinskom razlikom od 1000 m.
Timovi koji se sastoje od četiri natjecatelja svoju će snagu i izdržljivost testirati u biciklizmu, trailu, planinarenju, kajakingu, orijentaciji i spuštanju užetom te će na najteži mogući način otkrivati prirodne ljepote Kvarnera i drugih uzbudljivih destinacija kojima ova utrka prolazi.

Adventure Race Croatia je neizostavni dio svjetske pustolovne serije Adventure Race World Series (ARWS) te od 2019. godine službeno kvalifikacijska utrka za Svjetsko pustolovno prvenstvo. Ove godine očekuje se sudjelovanje čak 5 timova iz TOP 10 Adventure Race ukupnog svjetskog poretka, što ne samo da će osigurati izuzetnu kompetitivnost, već i dodatno pojačati atraktivnost cjelokupne utrke. Adventure Race Croatia se ponosi svojim svjetskim kredibilitetom, promovirajući Hrvatsku kao vrhunsku outdoor destinaciju. Glavni cilj manifestacije je svake godine provesti natjecatelje kroz novo iskustvo divljine, pružajući im nezaboravne trenutke koji će ih pratiti cijeli život. Prolazak natjecatelja kroz Jadranovo (plaža Grabrova) očekuje se od srijede, 15. svibnja, od 12:00 sati (najbrži timovi) do petka, 17. svibnja, do 19:00 sati (najsporiji timovi).

Adventure Race Croatia nije samo sportsko natjecanje, već i prilika za promociju ekološke svijesti i očuvanja prirodnih resursa. Organizatori su posvećeni minimalnom utjecaju na okoliš te potiču sve sudionike i gledatelje da budu odgovorni prema prirodi tijekom cijelog događanja.
Očekuje se da će Adventure Race Croatia privući pažnju ljubitelja ekstremnih sportova i avanturista diljem svijeta, stvarajući nezaboravno iskustvo za sve sudionike i pratitelje.

DANI LOVORA, 18. – 19.5.2024., 17:00, Crikvenica

Dani lovora počinju u subotu, 18. svibnja, otvorenjem izložbe Foto kluba Crikvenica na Trgu Stjepana Radića pod nazivom Lovor svuda oko nas. Početak je u 17:00 sati, a svi okupljeni mogu uživati u glazbenom nastupu Nevena Barca.
Od 19:00 sati možete sudjelovati na besplatnoj instruktivnoj radionici izrade ulja i macerata od lovora u dvorani Zora u Gradskoj vijećnici.
U nedjelju, 19. svibnja, od 9:00 do 12:00 sati pridružite se branju ljekovitog bilja u zaobalju, uz stručno vodstvo. Okupljanje je u 9:00 sati kod Spara u Crikvenici.
U 17:00 sati slijedi svjesno hodanje Mediteranskim labirintom ljubavi, a od 18:00 sati zvučna kupka na istoj lokaciji. Potrebno je donijeti prostirke, deku i vodu za piće. Prijaviti se možete na kusac.crikvenica@gmail.com ili na 098 353 820 (gđa Mirjana).
U obilježavanje Dana lovora uključili su se i ugostiteljski objekti – restorani Sabbia, Domino, Faro i Dida te konoba Maslina, koji će tijekom vikenda na svom meniju imati jela s lovorom.

REGATA DRVENIH BARAK, 18.5.2024., 13:00, Selce – akvatorij

Pravo nastupa na ovoj divnoj regati, Regati drvenih barak, imaju sve tradicijske drvene barke kao što su guc, pasara, leut, gajeta, batana i sl., kao i ostale barke na jedra.
Program:
09:00 – prijave, spuštanje i opremanje baraka
11:00 – marenda
12:00 – sastanak kormilara
13:00 – start regate na jedra
14:30 – start regate na vesla
15:30 – objed i proglašenje pobjednika regate
Posjetitelji se pozivaju na dolazak u Selce i uživanje u predivnim prizorima te davanju podrške vlasnicima brodica, koji se trude očuvati tradiciju.

COASTAL BEACH SPRINT (VESLANJE), 19.5.2024., 10:00, Jadranovo – akvatorij

Coastal Beach Sprint je vrsta veslanja, ali ne kakvo svi poznaju - kombinira trčanje, utrkivanje, navigaciju (često na valovima) i snagu na terenu. Sprint veslanje počinje trčanjem na plaži - veslač trči od startne linije sa svoje desne strane i skače u svoj čamac te nastavlja s veslačkom utrkom u jednom od dva različita stila - Time trial ( TT ) i izbacivanje. Sposobnost prilagodbe promjenjivim uvjetima natjecanja testira se zajedno s fizičkim sposobnostima, a sve je gotovo za nekoliko minuta. Budući da je Coastal beach sprint dodan u program za Olimpijske igre 2028. god. u Los Angelesu, sada je vrijeme za brojne potencijalne natjecatelje da se uključe, prilagode i napreduju u novoj vrsti veslanja.

Natjecanje u Jadranovu održava se 19. svibnja s početkom u 10:00 sati u organizaciji Veslačkog kluba Jadran Rijeka te Veslačkog kluba Glagoljaš iz Omišlja, uz podršku TZG Crikvenice. Na natjecanju će nastupiti brojni sportaši - veslačice i veslači iz Hrvatske i inozemstva. Natjecanje Coastal beach sprint Jadranovo 2024. nosi naziv Memorial Andrej Smilović u čast nedavno preminulom bivšem predsjedniku Veslačkog kluba Jadran Rijeka i jednom od pokretača, vrhunskom veslaču i istinskom zaljubljeniku u ovaj sport - Andreju Smiloviću.