Rovinj: Posjet geološkom spomeniku prirode

Kamenolom Fantazija – Cava di Monfiorenzo

 

Izvor i foto: Turizmoteka/TZG Rovinj

Pozivamo sve građane i goste da posjete izuzetnu atrakciju svjetskog značaja - geološki spomenik prirode Kamenolom Fantazija – Cava di Monfiorenzo. Posjetiteljski centar otvoren je tijekom uskrsnih blagdana od petka 29.3. do ponedjeljka 1.4. u vremenu od 10,00 do 16,00 sati.

Uređenje posjetiteljskog centra geološkog spomenika prirode Kamenolom Fantazija – Cava di Monfiorenzo nastalo je u suradnji Javne ustanove Natura Histrica, Grada Rovinja-Rovigno i Turističke zajednice grada Rovinja-Rovigno.
Kamenolom Fantazija je prirodni fenomen, jedini je geološki spomenik prirode na području Istarske županije i predstavlja jedinstveni lokalitet u globalnim razmjerima jer se na jednom mjestu može promatrati taloženje različitih tipova karbonatnih stijena s očuvanim detaljima teksture, strukture, dijagenetskih i genetskih karakteristika. Vidljivi slojevi genetski različitih dolomita s očuvanim strukturno-teksturnim značajkama služe za znanstveno objašnjenje procesa nastanka takvih i sličnih stijena u svijetu te tumačenja stanja i procesa koji su se odvijali u paleokolišu kroz geološku prošlost.

Ovaj posjetiteljski centar uz zaštićeni temeljni fenomen, lokalitet iskopa kamenoloma sa novouređenom šetnicom, sadrži turistički informativni centar sa suvenirnicom, centar za posjetitelje sa 3D animacijom i izložbama Geologija Istre i Kamenolom Fantazija, Istarski kamen i Kamenolomi i kamenoklesari. Najmlađim posjetiteljima namijenjen je znanstveni odnosno edukativni kutak za igru na otvorenom.

Geološki stup rovinjskog područja koji se nalazi u centralnom dijelu parka, napravljen je od autohtonih uzoraka kamena koji su in situ odabrani i uz minimalne obrade postavljeni na način da vjerno predstavljaju geološki profil područja.
Geološki spomenik prirode Kamenolom Fantazija – Cava di Monfiorenzo nalazi se na adresi Pulska cesta 2A na glavnoj prometnici Rovinj-Pula. Za više informacija o posjetiteljskom centru slobodno nam se obratite putem e-maila: info@rovinj-tourism.hr i/ili telefona 052/811-566.