Otkrijte slatke recepte creskih nona

Ove subote u Cresu ne propustite slatko – glazbeno iznenađenje!

Izvor i foto. Turizmoteka/TZG Cres

Nakon što su u sklopu projekta „Cres na pijatu“ predstavljeni creska janjetina, sir, maslinovo ulje i med na red su došle tradicionalne slastice rađene po starim creskim receptima. Tako će se u subotu, 18. svibnja od 10:00 – 12:00 sati na glavnom gradskom trgu svim posjetiteljima prezentirati slastice poput buculina (medenjaci), oliva buculina (medenjaka s maslinovim uljem), kacotina (keksi s bademom), ružmarinića (keksi s ružmarinom), smokvenjaka, gromačica (kolač s medom, bademom i orahom) te drugih slastica, a posebno mjesto zauzet će autorska torta „Naših kapetana“.

Torta „Naših kapetana“ nastala je kao plod velikog iskustva, tradicije i ljubavi prema otoku Cresu. Škrtost zemlje i otočkog krša priroda je obogatila bademom, smokvom, limunom, narančom, maslinom i biljkama od kojih nastaje ljekoviti med, a velikim trudom vrijednih creskih ruku stvara se prvoklasno maslinovo ulje koje je prirodni konzervans i omogućuje dulje skladištenje ove jedinstvene torte. Ova slastica je i unikatni gastro suvenir obzirom da može ostati svježa i do tri mjeseca, a može se posluživati uz vino ili mlijeko.

Svi proizvodi su bez konzervansa i umjetnih sastojaka, rađeni su ručno na bazi oraha, badema, smokava, meda, meda od kadulje, limuna, naranče i drugih lokalnih namirnica te su vrhunske kvalitete. Za svoje proizvode „Slastice Margareta“ nagrađeni su brojnim priznanjima i nagradama, a svi njihovi tradicionalni proizvodi nose i oznaku hrvatski otočni proizvod. Slastice za sve posjetitelje priprema poznati creski obiteljski obrt „Slastice Margareta“ pod vodstvom Margarete Debelić Radetić. Ovaj obiteljski obrt još od 1996. godine posluje sa željom da se obnove i sačuvaju najstariji i autohtoni creski recepti.

„Moglo bi se reći da mi je proizvodnja slastica u krvi, obzirom da mi je mama slastičarka, a tata pekar te su svoju veliku ljubav prema slastičarstvu prenijeli i na mene. Spojem struke i želje da ostanem na otoku krenula sam s ljubavlju u ostvarenje dugogodišnjeg sna, a to je da u čast okusa otočnih nona iz zaborava izvučem stare autohtone recepte slastica s kojima domaće ljude podsjećamo na djetinjstvo, a turiste upoznajemo s tradicijom našega kraja.“ – izjavila je Margareta Debelić Radetić i pozvala sve zainteresirane da dođu i njihovim slasticama zaslade ovu subotu.

Za glazbeni dio ove poslastice zadužen je jazz trio u sastavu Jelena Brnelić (vokal), Franjo Črnjarić (saksofon) i Filip Flego (gitara).

Nakon tradicionalnih slastica na red stižu riblje delicije i to u sklopu poznatog događanja Creski kaić, koje za osnovni cilj ima očuvanje i valorizaciju nematerijalne kulturne baštine u smislu tradicionalnog načina života otoka Cresa povezanog s pomorstvom i ribarstvom. Creski kaić će trajati do 2. lipnja, a obilježit će ga niz atraktivnih događanja poput glazbenih nastupa, sportskih natjecanja, izložbi te naravno neizostavne vrhunske gastronomske ponude.
Tijekom projekta isprobajte jela na bazi lokalnih namirnica u creskim restoranima i konobama!
Više informacija na www.visitCres.hr