"Okusi Mediteran" na Hvaru

Upoznajte različite aspekte mediteranske prehrane kroz niz radionica, izložbi, okruglih stolova...

Izvor i foto: dalamtia.hr

Od 22. do 25. svibnja u Hvaru će se održati jedinstveni festival koji slavi mediteransku prehranu koju je UNESCO uvrstio na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine. Mediteranska prehrana uglavnom se sastoji od maslinovog ulja, žitarica, svježeg ili sušenog voća i povrća, umjerene količine ribe, mliječnih proizvoda i mesa te mnogih začina, a tu su i vino ili razni biljni napici.

No, mediteranska prehrana promiče društvenu interakciju, jer su zajednički obroci temelj društvenih običaja i narodnih svečanosti. Otok Hvar je zajedno s otokom Bračom zaslužan za uvrštenje hrvatske hrvatske mediteranske prehrane na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine na kojemu su još Italija, Grčka, Španjolska, Portugal, Maroko i Cipar.

Festival Okusi Mediteran kao kulturni i gurmanski događaj, predstavlja različite aspekte mediteranske prehrane kroz niz radionica, izložbi, okruglih stolova, jedinstvenih mediteranskih večera, kulinarskih prezentacija, vinskih degustacija i drugih događaja.